Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zondag 13 januari 2013

LOURDES 52: OOSTAKKER (B)

Een ansichtkaart, schijnbaar van Lourdes zelf, met de raadselachtige tekst 'Oostakker-Lourdes'. Wikipedia biedt uitkomst. Oostakker is een dorp in België, gelegen in de buurt van Gent. De plaats is vooral bekend om zijn bedevaartsoord.

Wikipedia schrijft o.a. over de Basiliek van Oostakker-Lourdes: het bedevaartsoord kwam er op initiatief van een adellijke vrouw : Markiezin de Courtebourne-de Nédonchel die toen op het naburige kasteel Slotendries woonde. In 1873 bouwde zij in haar tuin een grot ter ere van Onze-Lieve-Vrouw van Lourdes. Na de inzegening van het beeld aan de grot in 1873 vroegen omwonenden en bewoners van het Gentse om te mogen komen bidden aan de grot. Een jaar later is Pieter De Rudder aan de grot op miraculeuze wijze genezen van een open beenbreuk. Door deze genezing ontstond er een grote toeloop van gelovigen. Om de bedevaarders te ontvangen bouwde men een kerk in neo-gotische stijl. Ze werd in 1877 ingezegend en in 1924 verheven tot basiliek. De basiliek is gewijd aan Onze-Lieve-Vrouw Onbevlekte Ontvangenis, de naam waarmee Maria zich bekend maakte aan Bernadette op 25 maart 1858.

De poststempel op de achterkant van de kaart is slecht leesbaar, waardoor deze ansicht niet te dateren is.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten