Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
In de jaren 90, de periode waarin de TV-serie Beverly 90210 op televisie was, deed vrijwel elke winkel een duit in het zakje, of ik kan beter zeggen: Haalde vrijwel elke winkel een duit uit het zakje. Zo had de HEMA in 1991 o.a. deze repen in de schappen liggen. Melkchocolade wafels (15cm) voor 75 cent.
De houdbaarheidsdatum is verstreken in oktober 1994.
Gisteravond, 28 juni, is in zijn woonplaats Soest de acteur Piet Ekel overleden. Piet Ekel was voor het grote publiek vooral bekend als winkelier met tweedehands spullen en klusjesman Piet van Dijk, alias 'Malle Pietje' in de langlopende en populaire serie Swiebertje (1955-1975). In de serie speelde hij de beste vriend van Swieb. Des te opvallender is het dat op onderstaande LP uit 1973 Joop Doderer (Swiebertje) schittert door afwezigheid. Piet Ekel kwam pas laat in de serie (vanaf 1968), maar werd al snel een populair karakter. In totaal speelde Ekel in 57 afleveringen (van 107).
Er wordt geschreven dat Piet Ekel de laatste nog levende acteur was uit Swiebertje, maar dan gaat het om de hoofdrollen. Er hebben zo veel acteurs en actrices mee gedaan, dat er zeker nog enkele van in leven zijn. Meer over Piet Ekel vind je hier. En over Swiebertje hier.
Naast acteren in Swiebertje was Ekel vooral een radioman, met zeer veel hoorspellen en nasynchronisaties op zijn naam. Meestal bediende hij zich van een stemmetje, zodat zijn echte stem nauwelijks bekend was. Op de Disney mini-lp's van Martine Bijl was hij steeds de verteller, Hierop klinkt zijn stem heel naturel. Piet Ekel is 90 jaar geworden.
Vandaag de vierde film uit de korte filmloopbaan van Françoise Dorleac (1942-1967): Tout l'or du monde (1961), geregisseerd door René Clair (1898-1981).
De bewoners van een afgelegen dorpje zijn recordhouders in het behalen van zeer hoge leeftijden. Een slimme ondernemer wil daar profijt uit halen, door van het dorp een toeristenoord te maken. De bewoners gaan enthousiast mee in de plannen op één oude boer na (Bourvil in een van zijn 3 rollen). Uitgerekend op zijn land bevindt zich de bron met het heilzame water. Alle akties om de boer over te halen lopen op niets uit en uiteindelijk blijft alles zoals het was.
Ik heb vijf posters gevonden van deze film.
De muziek voor deze film is geschreven door Georges van Parys, maar er is geen soundtrack van uitgekomen. Wel een DVD.
Het is van deze DVD dat ik hier drie stukjes muziek kan weergeven.
Générique
Bourvil - Les moutons
La fin
De volgende film in deze serie van Françoise Dorleac is Ce soir ou jamais (1961).
Uit een doos met 50 Pink Panther Cocktails (2005) kiest HET Verzameloord er elke donderdag één uit en die wordt gepubliceerd (de voor- én achterzijde van de kaart) om 17.00u precies. De tekeningen zijn van Shag, de mix-drank is van Adam Rocke. Nog snel even de ingredienten kopen en het weekend kan niet meer stuk.
Eerder publiceerde HET Verzameloord al stempeldozen van het Italiaanse bedrijf Multiprint uit Milaan. Klik hier om die te bekijken en aanvullende informatie. Vandaag vier nieuwe stempeldozen.
Ducktales (Art. 219)
Jungle Book (Art. 772)
Pinnochio (Art. 350)
Biancaneve e i Sette Nani / Sneeuwwitje (Art. 351)
Opvallend dat men bij Sneeuwwitje heeft gekozen voor de Italiaanse naam op de voorkant. Wellicht had men weinig keus. De meeste Disneyfilms hebben min of meer internationale titels. Bij Sneeuwwitje ligt dat anders. Bij de Lion King hebben ze er voor gekozen de naam maar helemaal weg te laten. De tekening spreekt voor zich. Dat had hier ook gekund natuurlijk. Bovendien Jungle Book is Engels gebleven!
Even voor het overzicht alle stempeldozen van Multiprint op een rij gesorteerd op artikelnummer. Waar bekend is een jaartal toegevoegd.
175 101 Damatians
180 Asterix (1976)
219 Ducktales
241 Aladdin
243 Lion King
244 Thunderbirds (1993)
348 Walt Disney's Caroussel
350 Pinocchio
351 Biancaneve
769 Bambi
772 Jungle Book
Een dun boekje (12 pagina's) met het 'bekende' sprookje De twee muisjes, uitgegeven in 1977 door Junior Press te Bussum. Door de sfeer en de stijl lijkt het mij een ouder boekje, wellicht oorspronkelijk in een andere taal. Tekenaar noch schrijver zijn bekend.
Op de achterkant - met een opvallend andere tekenstijl - wordt de hele reeks vermeld:
1. Klein Duimpje
2. De twee muisjes
3. De drie wensen
4. De Baron van Münchhausen
5. De gierige koning
6. Goudkopje en Rosalientje
Bepaald geen bekende sprookjes, of zelfs helemaal geen sprookjes!
Om een beetje de sfeer aan te geven van De twee muisjes volgen hieronder enkele pagina's uit het boekje.
De naam Strippoker is voor dit spel wel erg hooggegrepen. Het is gewoon een variant op Yahtzee en die variant zit hem dan voornamelijk in de namen van de kombinaties die je moeten gooien met je dobbelstenen. Degene die verliest 'moet' vervolgens een striptaese opvoeren.
De maat van de doos is wel in verhouding met het spel en de inhoud: 12,5x18,5cm.
De inhoud van dit door Miko in Nieuwegein uitgebrachte spel is: 7 dobbelstenen, een schudbeker en een notitieblok.
Op de zijkanten van de doos nog twee aanvullende tekeningen op die van de deksel.
Zo saai als de inhoud is, zo opvallend is de omslag. Een deel uit de polytechnische bibliotheek van N.V. Uitgeversmaatschappij voorheen Van Mantgem & De Does te Amsterdam. Het betreft een algemeen ontwerp waar steeds een andere titel in werd 'gedrukt'. Boven nummer 17 uit de reeks: de 9e druk alweer van Algebra, leerboek met vraagstukken door F. Wind. Onder nummer 67: het in kleur afwijkende geschrift van J. Vader over materialenkennis.
Linksonder is duidelijk een (ingewikkeld) monogram te zien met een jaartal. Het monogram is te ontcijferen als AK en staat voor Anton Kurvers (1889-1940), een van de topontwerpers uit zijn tijd, die behoorde tot de kleine kring van de Amsterdamse School. Het jaartal is duidelijk 1921, heel goed mogelijk het jaar van ontwerp. Overigens heeft deel 17 geen jaartal onder het monogram.
Het vignet van de uitgever lijkt ook ontworpen door Kurvers of in ieder geval een tijdgenoot. Naar goed gebruik zijn de initialen van de naam verwerkt in een spreuk.'Vind Mijn Druk Dank'. Niet echt sterk, maar vooruit. Het ontwerp is wel oké.
Uit een doos met 50 Pink Panther Cocktails (2005) kiest HET Verzameloord er elke donderdag één uit en die wordt gepubliceerd (de voor- én achterzijde van de kaart) om 17.00u precies. De tekeningen zijn van Shag, de mix-drank is van Adam Rocke. Nog snel even de ingredienten kopen en het weekend kan niet meer stuk.
Elke woensdag op HET Verzameloord een vinylsingel van een Nederlandse bioscoopfilm, op alfabetische volgorde.
Angela / Love Comes Quietly (1973)
regie: Nikolai van der Heyde
met: Sandy van der Linden, Barbara Hershey, Ralph Meeker
singel: Angela
gecomponeerd door Georges Delerue
uitgevoerd door Sandy van der Linden
verschenen op Polydor 2050266
Vandaag een geinig ding dat is uitgebracht naar aanleiding van de Disney/Pixar produktie The Incredibles uit 2004. Het is een soort verkennersgereedschap voor de kleinere onder ons, gezien de niet zo heel degelijke uitvoering.
De eerste 'ring' die je eruit kunt draaien is een flessenopener.
De tweede 'ring' die je eruit kunt draaien is een vergrootglas.
Als je aan het kleine Incredibles-logo trekt aan de zijkant, verschijnt er een meetlint van 50cm.
Aan de onderkant bevindt zich tenslotte het o zo noodzakelijke kompas.
Het plastic ovale doosje is op zijn breedst 6,5cm en het is 3cm hoog. Uitgever is waspoedermerk Ariel en het speelgoedje dat ik heb komt uit Duitsland, waar deze film Die Unglaublichen heet. Geen jaaraanduiding, maar vermoedelijk uitgekomen ten tijde van de film, dus in 2004.
Mijn naam is Dirk X. Veel mensen vinden dat ik een verzamelaar ben, hetgeen ik altijd ontken. Een echte verzamelaar verzamelt koste wat kost alles van een ding: Vingerhoedjes, postzegels, suikerzakjes, alle singles uit het hit-dossier of munten. Als ik dan een verzamelaar ben, verzamel ik dingen die leuk zijn of mooi of apart. Wellicht ook uniek, maar vrijwel nooit zwaar aan de prijs. Verzamelen moet gezellig zijn. Een 'vondst' vind je op een rommelmarkt voor 50 cent en niet op het internet voor 50 euro.
Mijn verzameling wil ik op dit blog met alle liefhebbers delen. Het zijn meestal zaken die je niet of nauwelijks op internet vindt, zoals tekenaars als Hans Borrebach, Bep Reith en René Michaëlis. Of de platenlabels Elf Provincien en Telstar. Verder strippockets, pop-up boeken, ronde puzzels en nog veel meer.
Behalve het materiaal met de liefhebber te delen, hoop ik ook dat er mede-verzamelaars zijn die antwoorden weten of aanvullingen hebben. Ik hoop dat deze blog een lang leven beschoren is.