Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
Ik weet natuurlijk ook wel dat Wim Kan (1911-1983) op deze plaat uit 1962 niet zingt over Beatrix en Alex, maar ik vond het een toepasselijke titel.
We zwaaien vandaag onze koningin uit en zeggen 'dag' tegen de prins die onze koning wordt. Aanvankelijk wilde ik alleen de hoes plaatsen, aangezien het lied niet echt to the point is, maar eigenlijk valt dat best wel mee. Daarom één liedje door Wim Kan en de Damrakkertjes, op muziek van Ru van Veen.
WAT ZOU JE DOEN?
HET Verzameloord wenst iedereen een prettige (laatste)
Een puzzel van 500 stukjes, maar niet verpakt in een doorsnee doos, maar in een blik van 18cm hoogte en een doorsnee van 10.
En dan ga je vol goede moed zo'n puzzel leggen. Zo'n puzzel van 500 stukjes met allemaal nagenoeg dezelfde vorm. Oeps. Zolang er een afbeelding zichtbaar is, gaat het nog wel, maar de vrijwel egaal rode achtergrond....
"For Adults Only". Tja, wat zal ik ervan zeggen.
De gelegde puzzel meet 33,5x49cm en is in 1997 op de markt gebracht door het Engelse bedrijf Bear, Bear & Bear.
Nadat het laatste item van de Teenage Turtles geplaatst is geweest op HET Verzameloord (9 juni 2012), heb ik enkele nieuwe dingen gevonden, en slechts twee aanvullingen op oude merchandise, zoals deze stressbal.
Verder vond ik nog een tweede zaklamp. (HIER staat de eerste) Zoals bij de meeste spullen van de Turtles bestaat elk onderdeel uit 4 verschillende varianten, aangezien de Turtles met vieren zijn.
De volledige titel van dit boekje luidt 'Kunstmeststoffen der A.S.F. -V.C.F.', waarbij de afkortingen staan voor resp. Amsterdamsche Superfosfaatfabriek en Vereenigde Chemische Fabrieken. Hoofdkantoor in Utrecht. Het klinkt niet gezond, maar chemie was destijds vermoedelijk een nieuwe speler in productieland. In het boekje (ze noemen het zelf een brochure) worden alle producten van beide fabrieken behandeld "inzonderheid de geconcentreerde fosforzuur (F), stikstof-fosforzuur (NP) en volledige (NPK) kunstmeststoffen". Het zegt mij gelukkig weinig maar het klinkt indrukwekkend. In het boekje tientalle foto's van de fabrieken en machines.
Hierboven de handelsmerken van ASF en VCF.
De opvallende voorkant is gesigneerd door HAN (links onder). Het boekje is geschreven door landbouwkundig ingenieur Dr. Ir. Knapp. Een eigen uitgave van beide fabrieken uit januari 1936.
Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.
Vandaag deel 17: The day after Tomorrow (1975)
Toen in 1975 de opnamen voor seizoen 1 van Space 1999 bijna waren voltooid, had Anderson nog geen 'go' voor een tweede serie. Toen hem gevraagd werd of hij wilde gaan werken aan een nieuwe serie, heeft hij dan ook direkt positief gereageerd. Dat werd The Day after Tomorrow.
De insteek was een serie van 7 afleveringen die zou gaan over de relativiteits-theorie van Einstein. In een verhaalvorm voor kinderen uitleggen hoe die in elkaar steekt. Het is niet verder gekomen dan de eerste episode, Into Infinity.
De cast van de pilot-aflevering bestaat uit 3 volwassenen, twee kinderen en een hond. De kinderen (Katherine Levy en Martin Lev) zijn nieuwkomers, de ouderen hadden allemaal al een rol vervuld in Space: 1999. Brian Blessed, Joanna Dunham en Nick Tate. De voice-over wordt gedaan door Ed Bishop, die eerder voor Anderson de stem had verzorgd van Captain Blue in de serie Captain Scarlet en de hoofdrol had in de serie UFO als Ed Straker.
De muziek in de reeks is gemaakt door nieuwkomer Derek Wadsworth (1939-2008), daartoe aangewezen door de producenten. Die zagen 'oldtimer' Barry Gray niet zitten. Derek heeft het beginthema gemaakt en wat incidentele stukjes.
DAY AFTER TOMORROW - THEMA
Regisseur van deze aflevering is Charles Crichton en naast Gerry Anderson als producer treffen we opnieuw enkele 'bekenden' aan: David Lane (montage) en Reg Hill (art direction).
De film (door het ontbreken van de andere delen uit de reeks is deze eerste aflevering uitgezonden als TV-special) is door Fanderson eerst op video uitgebracht . . .
. . . daarna op DVD, maar steeds alleen verkrijgbaar via deze overkoepelende Gerry Anderson fanclub.
Wie de 47-minuten durende TV-film on-line wil bekijken kan HIER terecht.
Volgende week donderdag om 17.00u in de reeks van Gerry Anderson produkties de serie Space: 1999 (1975-1976)
Elke woensdag op HET Verzameloord een vinylsingel van een Nederlandse bioscoopfilm, op alfabetische volgorde.
Op hoop van zegen (1986)
regie: Guido Pieters
met: Kitty Courbois, Danny de Munk, Renée Soutendijk, Huub Stapel, Rijk de Gooyer, Willeke van Ammelrooy, Lex Goudsmit, Albert Mol, Ramses Shaffy, Leen Jongewaard, Luc Lutz, e.a.
componist: Rogier van Otterloo
singel: Ratsmodee
gezongen door Danny de Munk
geschreven door Eric van Tijn, Jochem Fluitsma en Karin Loomans
verschenen op EMI 006 12 73273 7
Danny de Munk - Ratsmodee (filmversie)
Volgende week: Overvallers in de dierentuin (1984)
De Disney Boekenclub bestaat uit minstens 260 ongenummerde boekjes (zie HIER voor een duidelijk overzicht). Daarvan zijn er 4 verschenen naar aanleiding van de film Pocahontas, waarvan onderstaande de eerste is uit 1995.
De boekjes in deze serie meten 16,5x24cm, tellen 40 pagina's en zijn uitgegeven door De Geïllustreerde Pers in Amsterdam. Dit deel is uit het Amerikaanse vertaald door Thom Roep.
Op 30 april 2013 wordt Willem-Alexander koning van Nederland. Tot die
datum met enige regelmaat historische stukken van eerdere oranje
inhuldigingen (Wilhelmina 1898, Juliana 1948 en Beatrix 1980).
Het is eigenlijk een rare tegenstrijdigheid. Je hoort vaak dat het Koningshuis moet verdwijnen omdat het te veel geld kost, maar ze staan nog altijd wel pontificaal op onze munt. Voor de inhuldiging van Beatrix in 1980 verschenen speciale munten. Deze munten blijken aantekenblokken te zijn.
Vandaag (voorlopig) het laatste item dat ik heb van Beverly Hills 90210 en dat is uitgebracht naar aanleiding van die TV-serie. Een schrift. Een doodgewoon schrift met lijntjespapier.
voorzijde
achterijde
Geen harde kaft of zoiets. Gewoon een normaal schrift om op school te gebruiken, iets wat natuurlijk zeer passende merchandise is voor een serie die zich op een school afspeelt. Er is geen producent of jaartal bekend, maar dat laatste is in elk geval de jaren '90.
Vandaag een uit Duitsland afkomstig spel (in 2003 uitgebracht door 2-F Spiele) met de naam Finstere Flure (vrij vertaald: Duistere Gangen).
De hoofdrollen zijn weggelegd voor v.l.n.r. Fürst Fieso (een vampier), Fremde en Furunkulus. Deze laatste is duidelijk geïnspireerd op de figuur van Frankenstein en zelfs wellicht op het make-up ontwerp dat Jack Pierce in 1931 heeft bedacht voor Boris Karloff.
Voor een volledige spelbespreking verwijs ik naar HIER. Mij gaat het in eerste instantie om de rol van Furunkulus
Behalve kaarten van grafstenen en bloedvlekken, bevat de doos (27x37cm) een hoop ledematen, waarmee ieder zijn eigen monster (drie verschillende) in elkaar kan zetten. Als je het goed doet, ontstaan de 3 bovengenoemde karakters, maar dat is dus niet noodzakelijk. Dit zijn de onderdelen van Frankenstein.
En als je die dan op de juiste manier in elkaar klikt krijg je een van de hoofdrolspelers.
Daarmee moet je dan over het spelbord (52x35cm) lopen en het spel spelen.
.Voor deze Funkulus zijn nog twee andere afbeeldingen gemaakt. Een als onderdeel van de doos...
...de andere als een spelonderdeel.
De tekeningen zijn gemaakt door Maura Kalusky (voluit: Lars-Arne "Maura" Kalusky) die meer spellen van uitgeverij 2-F Spiele heeft geïllustreerd. Die uitgeversnaam is overigens afkomstig van de uitgeversnaam en schrijver Friedemann Friese.
Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.
Vandaag deel 16: The Protectors (1972-1974)
The Protectors is de tweede Anderson serie (na UFO) die is gemaakt met behulp van echte akteurs in tegenstelling tot marionetten (of misschien beter zijn derde. In The Secret Service was het al deels poppen, deels mensen) en ook zijn tweede die zich afspeelt in de huidige tijd (na The Secret Service uit 1969). Het was ook de enige door Gerry Anderson geproduceerde TV-serie (overigens in samenwerking met oudgediende uit zijn studio: Reg Hill en Des Saunders) die geen fantasy of science fiction was. Het werd geproduceerd door Lew Grade's ITC Entertainment Company. Ondanks - of misschien juist dankzij - het feit dat er niet met marionetten werd gewerkt en er geen echte science fiction elementen inzaten, werd The Protectors één van Andersons meest populaire produkties. Een tweede seizoen was daarom gemakkelijk haalbaar. Er was zelfs een derde seizoen in de planning, maar toen de grootste sponsor zich terugtrok, werd dat geannuleerd.
The Protectors is uitgezonden van 1972 tot 1974 en heeft in totaal 52 afleveringen van elk 25 minuten.
De hoofdrollen werden vertolkt door Robert Vaughn (van The Man from UNCLE) als Harry Rule, Nyree Dawn Porter (bekend van The Forsyte Saga) als de Contessa Caroline di Contini en Tony Anholt (later ook te vinden in Gerry Andersons Space: 1999) als Paul Buchet..
Drie zeer vermogende internationale prive-detectives / probleemoplossers worden steeds belast met de bescherming van onschuldigen. Ze behoren tot een organisatie genaamd The Protectors, gevestigd in Londen. Harry leidt de groep.
De Contessa woont in Italië (als ze niet werkt met Harry). Ze heeft haar eigen detectivebureau, dat gespecialiseerd is in het blootstellen van kunst fraude en het opsporen van gestolen kunst.
Paul Buchet werkt vanuit Parijs. Hij is de researcher en gadget specialist. De avonturen variëren van een eenvoudige ontvoering tot ingewikkelde gevallen van internationale intriges.
Net als The Persuaders (een soortgelijke serie, ook geproduceerd door ITC en uitgezonden rond dezelfde tijd), werd The Protectors gefilmd op tal van "exotische" lokaties in heel Europa, zoals Salzburg, Rome, Malta en Parijs. Het gaf de serie een sixties "jet set" gevoel (het was overigens ook de eerste Anderson produktie waarvoor opnamen buiten Engeland werden gemaakt). Volgens sommige critici was de reden daarvoor alleen maar om de simpele verhaallijnen te verbloemen. Om de kosten van het lokatie-filmen te drukken, maar misschien ook om wat mobieler te zijn, werd de serie opgenomen op 16mm film plaats van de gebruikelijke 35.
Voor de eerste keer is de muziek in een Anderson-serie niet verzorgd door 'huiskomponist' Barry Gray. Lew Grade had al gekozen voor John Cameron (1944), een ervaren arrangeur en orkestleider en dat kon niet meer worden gewijzigd. Het thema voor de serie, "Avenues and Alleyways" (geschreven door Mitch Murray en Peter Callender), was in Engeland een kleine hit voor Tony Christie.
TONY CHRISTIE - AVENUES AND ALLEYWAYS
Deze singel is verschenen in ten minste 3 verschillende hoezen.
De score van John Cameron is in 2009 voor het eerst op de markt gebracht in een luxe box met 5 CD's vol incidentele muziek uit de serie.
In Duitsland werd de serie bekend als Kein Pardon für Schutzengel ("Geen pardon voor beschermengelen") en in Frankrijk als Poigne de fer et seduction ("Vuist van ijzer en verleiding").
In de jaren 80 zijn er enkele videobanden verschenen met wat afleveringen. In 2004 is de komplete reeks op DVD uitgebracht.
Volgende week donderdag om 17.00 deel 17 in de reeks van Gerry Anderson produkties, de pilot van de TV-serie The Day after Tomorrow: Into Infinity (1975)
Mijn naam is Dirk X. Veel mensen vinden dat ik een verzamelaar ben, hetgeen ik altijd ontken. Een echte verzamelaar verzamelt koste wat kost alles van een ding: Vingerhoedjes, postzegels, suikerzakjes, alle singles uit het hit-dossier of munten. Als ik dan een verzamelaar ben, verzamel ik dingen die leuk zijn of mooi of apart. Wellicht ook uniek, maar vrijwel nooit zwaar aan de prijs. Verzamelen moet gezellig zijn. Een 'vondst' vind je op een rommelmarkt voor 50 cent en niet op het internet voor 50 euro.
Mijn verzameling wil ik op dit blog met alle liefhebbers delen. Het zijn meestal zaken die je niet of nauwelijks op internet vindt, zoals tekenaars als Hans Borrebach, Bep Reith en René Michaëlis. Of de platenlabels Elf Provincien en Telstar. Verder strippockets, pop-up boeken, ronde puzzels en nog veel meer.
Behalve het materiaal met de liefhebber te delen, hoop ik ook dat er mede-verzamelaars zijn die antwoorden weten of aanvullingen hebben. Ik hoop dat deze blog een lang leven beschoren is.