Vandaag deel 13: The Secret Service (1969)
The Secret Service was de laatste serie van Gerry Anderson, waarin hij nog met marionetten werkt en dat dan nog slechts gedeeltelijk. Voor de opnames van dichtbij werden poppen gebruikt. De 'totaal-beelden' werden gevuld met echte mensen en achtergronden. Deze werkwijze had twee voordelen: Het was goedkoper dan een serie schieten met enkel akteurs en ten tweede, Anderson kon eindelijk zijn poppen laten lopen, al liepen die natuurlijk eigenlijk nog steeds niet. Het idee werd gewekt dat het zo was.
The Secret Service volgt de avonturen van Stanley Unwin, de pastoor van een landelijk Engels dorp. Onder het mom van een excentrieke predikant van middelbare leeftijd, werkt Unwin als geheim agent voor de BISHOP (British Intelligence Service Headquarters Operation Priest), een top-secret divisie van de Britse inlichtingendienst gevestigd in Whitehall. Wachtend op een opdracht van zijn superieur, "The Bishop", is Unwin gestationeerd op zijn pastorie samen met Matthew Harding - een andere agent, die, als ze niet op een missie zijn, de tuinman is. Een belangrijke bijrol is die van mevrouw Appleby, de huishoudster van meneer Pastoor, die zich niet bewust is van de betrokkenheid van Unwin en Harding met de Britse inlichtingendienst.
pastoor Stanley Unwin
baas van de geheime dienst "the Bishop"
De geheime opdrachten worden meestal uitgevoerd met behulp van de Minimiser, een uitvinding van Professor Humbolt. Het is een apparaat dat in staat is mensen of voorwerpen tot een derde van hun oorspronkelijke formaat te krimpen. Pastoor Unwin houdt het apparaat verborgen in een grote Bijbel.
de Minimiser
Het meest gebruikte onderwerp van de Minimiser is tuinman Harding, die Unwin reduceert tot een hoogte van 60 cm, om hem op die manier in staat stellen in situaties te infiltreren waar dat normaal niet mogelijk zou zijn. Op deze manier konden ook eenvoudig echte akteurs met de poppen in een set samenspelen.
Matthew Harding bij zijn reiskoffer
In verkleinde toestand wordt Harding vervoerd in een speciaal aangepaste aktetas, die is uitgerust met apparatuur zoals een periskoop en andere gadgets als en wanneer die nodig zijn. Bovendien kan hij van binnenuit worden geopend. Unwin's hoortoestel is in feite een zender, die hem in staat stelt om heimelijk te communiceren met Harding, die uitgerust is met een vergelijkbaar toestel.
Zoals gebruikelijk is de serie bedacht en opgezet door Gerry Anderson, samen met zijn vrouw Sylvia. Na de pilot, hebben ook anderen zich bezig gehouden met het schrijven van afleveringen, zoals bijvoorbeeld Shane Rimmer (die eerder de stem had verzorgd van Scott Tracy uit de Thunderbirds). De serie van 13 episoden is geproduceerd door oudgedienden David Lane en Reg Hill.
De belangrijkste stemmen werden verzorgd door akteur Stanley Unwin, die ook de pastoor speelt in de 'long shots' en dus de stem van hem verzorgd in de close-ups. Verder Gary Files als Matthew Harding en Sylvia Anderson als de huishoudster.
De muziek in de serie werd als vanouds verzorgd door Andersons vaste komponist Barry Gray (1908-1984). Daar is in die tijd nooit iets van op plaat verschenen.
De Engelse Gerry Anderson fanclub-organisatie Fanderson geeft pas voor het eerst in 2007 een CD uit met de muziek uit de serie.
EINDTHEMA
Vanwege het feit dat de serie niet suksesvol was is er erg weinig merchandise van verschenen. Naast wat leesboeken en een serie sigarettenplaatjes, heeft Dinky Toys er een model van uitgegeven.
In het begin van de jaren 90 zijn de 13 afleveringen door ITC op 4 videobanden uitgebracht. Ondertussen is de volledige reeks te verkrijgen op DVD.
Volgende week donderdag om 17.00u deel 14 uit deze serie van Gerry Anderson produkties, de bioskoopfilm Journey to the far side of the sun (1969)
Geen opmerkingen:
Een reactie posten