Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

maandag 12 november 2012

DE VROOLIJKE CEREMONIEMEESTER

Hoe kan men de Gasten op eene Bruiloft of Feest vermaken? Hoe prettig feest te vieren? Hoe het ieder naar den zin te maken? Hoe moet men de leiding van een Bruiloftsfeest aanvatten, zonder nu juist voor Ceremoniemeester opgeleid te zijn, zonder verschillende feesten meegemaakt te hebben?
Zo begint Wilhelmus zijn voorwoord in het boekje 'De Vroolijke Ceremoniemeester: handleiding om bruiloften en feesten goed te doen slagen en de gasten te vermaken, met verrassende Gezelschapsspelen'. Een hele mond vol, maar wel een boekje dat tegenwoordig best weer eens gelezen zou mogen worden. Iets verder in zijn voorwoord: Welke groote onaangenaamheid is het niet, wanneer een Bruiloftsfeest [...] niet goed van stapel loopt. Wat een groote teleurstelling is het niet, wanneer de gasten zich op een Bruloftsfeest vervelen. Welk eene groote onaangenaamheid is het, de Gasten van zoo'n feest in afgescheiden groepjes over 't "weer" te hooren spreken of over huiselijke zaken.
In het boekje zelf staan verder tips voor rangschikkingen, programma, opstelling der Genoodigden en allerlei voorbeelden van diverse toespraken. Te veel om hier op in te gaan. Ter opleuking staan her en der kleine tekeningen. Het lijkt of die er ad random zijn geplaatst, zoals de twee kinderen bij een toespraakvoorbeeld voor een Koper Paar en de auto op de pagina met de dankbetuiging.


Het is een een leuk, leerzaam en klein boekje (14x21cm),  telt 46 pagina's en is uitgegeven in 1912 door C.H. Lubers Jr. te Amsterdam.


1 opmerking:

  1. Leuk boekje lijkt me, en al zijn de illustraties slechts decoratief, toch mooi.

    BeantwoordenVerwijderen