Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 30 november 2012

FRANÇOISE DORLEAC 12/16: GENGHIS KHAN

Vandaag de twaalfde film uit de korte filmloopbaan van Françoise Dorleac (1942-1967) : Genghis Khan (1965),  van regisseur Henry Levin (1909-1980), waarin ze op haar weg naar stardom speelt naast grootheden als Omar Sharif (1932), Stephen Boyd (1931-1977) en James Mason (1909-1984).
De jonge Mongool Temujin (Sharif) wordt gevangen genomen door de soldaten van de wrede Jamuga (Boyd) en tot slavernij gedwongen. Met een handvol getrouwen slaagt hij te ontsnappen. Ze bevrijden de slaven en hij ontvoert Bortei (Françoise Dorleac), de verloofde van Jamuga. Als hij de slaven heeft getraind tot volwaardige soldaten, start Temujin - inmiddels uitgeroepen tot Genghis Khan - zijn verovertochten.
Van deze film bestaan minstens15 verschillende posters.

En zoals bijna gebruikelijk bestaat er geen speciale Nederlandse poster. Dat de film hier wel in de bioskoop heeft gedraaid, getuige enkele krantenadvertenties.

De muziek voor de film is gekomponeerd door Dusan Radic (1929-2010) en is in die tijd uitgebracht op LP en later op CD, onder andere door Film Score Monthly.
Ter illustratie van de muziek wil ik drie stukjes laten horen.
ESCAPE FROM SLAVERY


IN MY STARS


THE LOVE THEME


Eind jaren 70 is de film uitgekomen op video (V-2000, een oud systeem van Philips):
En ondertussen is de spektakelfilm ook op DVD verschenen.

Tot slot nog even de trailer


De volgende film in deze serie van Françoise Dorleac is Where the spies are uit 1965 van regisseur Val Guest.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten