Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

vrijdag 1 december 2017

VRIJDAG REITHDAG: SINT NIKOLAAS (1925)

Op vrijdag op HET Verzameloord een item van tekenaar en illustrator Bernardus Reith (1894-1974).

Vandaag: Sint Nikolaas (1925) deel 5 uit de 'Roomsche Reeks - Lectuur voor  Katholieke jongens en meisjes', een uitgave van het R.K. Jongensweeshuis in Tilburg. Het is een klein boekje (14x20cm), geschreven door N. Mulders. Het boekje is uitgegeven 'onder goedkeuring van den keurraad voor Roomsche jeugdlectuur'. Het werd geschikt geacht voor de leeftijd 6-9 jaar. Mijn exemplaar, 2e druk uit 1931, kreeg de officiële kwalificaties 'nihil obstat' en 'evulgetur'.


Het verhaaltje in het kort:
Frans, Wies en Betje vieren samen hun vader en moeder de verjaardag van oom Jan. Neef Wim en tante zijn ook van de partij. Om Jan viert zijn verjaardag op Sint Nikolaasavond. Zodra het donker is zingen de kinderen niet meer voor oom Jan. Plotseling wordt er hard gebonsd op de deur. Het is Zwarte Piet. Hij strooit met snoepgoed en vraagt of er nog stoute kinderen zijn. Moeder zegt dat ze allemaal braaf zijn geweest, maar dat Frans vaak te laat komt op school. Daarop pakt Zwarte Piet de arme Frans bij zijn broek en doet hem in de zak. Als Frans luid schreeuwend beloofd dat hij beter zijn best zal doen hoeft hij toch niet mee naar Spanje. Zwarte Piet verdwijnt.
Als de kinderen van de schrik zijn bekomen gaan ze weer zingen. Dan komt Sint Nikolaas [zowel geschreven met een c als met een k] met twee knechtjes, die nadrukkelijk niet zwart zijn!! Zij brengen pakjes mee. Voor ieder kind één pakje én een mooie (religieuze) plaat. De vier platen worden uitgebreid beschreven.
Eenmaal thuis zetten Frans, Wies en Betje ieder een klomp, gevuld met hooi voor het paard en een briefje. De volgende ochtend ligt de tafel vol met pakjes.In totaal 15 tekeningen en de voorkant

1 opmerking: