Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zaterdag 25 april 2015

ONS OUDE WILHELMUS 10/15

Tijdens de Tweede Wereldoorlog zocht M.C.A. Meischke (in zijn eigen woorden)  "ontspanning in het maken van deze prenten, als een geconcentreerde afleiding en bezigheid. Meer niet!". Vrienden drongen er op aan, dat het moest worden uitgegeven. Dat gebeurde in 1948 ter gelegenheid van het regeringsjubileum van koningin Wilhelmina. Door de Zuid-Hollandsche Uitgeversmaatschappij werden  2500 genummerde exemplaren gedrukt. Nummer 1 werd de koningin aangeboden. Vanwege koningsdag publiceert HET Verzameloord deze week alle 15 coupletten uit dit boek.

Het tiende couplet

 Niets doet my meer erbarmen
In mijnen wederspoet,
Dan dat men siet verarmen
Des Conincks landen goet,
Dat ud de Spaengiaerts crencken,
O edel Neerlandt soet,
Als ick daeraen ghedencke,
Mijn edel hert dat bloet.

1 opmerking:

  1. Is er misschien belangstelling voor het platen boek: Je maintiendrai Nassau Ons oude Wilhelmus met platen van Meischke? Genummerd 1787. De platen zijn in goede staat. De kaft is beschadigd en er is hier en daar in geschreven.

    BeantwoordenVerwijderen