Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 12 oktober 2011

PIPPI LANGKOUS


Eigenlijk hoort Pippi Langkous niet in deze reeks van Nederlandse televisiesingels, het is immers een Zweedse serie, gebaseerd op de Zweedse romans van Astrid Lindgren: Pippi Langstrump. De reden om het toch op te nemen is dat Joop Stokkermans muziek schreef voor Pippi, waarvan zelfs een singel werd uitgebracht: Soms lig ik er wakker van / Samen naar de zon.


Pippi verscheen voor het eerst als roman in 1945. Lindgren schreef er drie (ook nog in 1946 en 1948) en drie korte verhalen. De boeken werden voor het eerst verfilmd in 1969 in de vorm van een televisieserie in 13 afleveringen. Later volgden nog twee speelfilms. Pippi werd steeds vertolkt door Inger Nilsson (met een Nederlandse stem van Paula Majoor). Andere acteurs die in Nederland waren te horen waren o.a. Trudy Libosan, Ida Bons, Aart Staartjes en Paul van Gorkum.

In Nederland verschenen twee LP's van Pippi (met gesproken woord en liedjes) en drie singels, waarvan bovenvermeldde dus werd gecomponeerd door Joop Stokkermans. Onder staan de twee andere singels, gecomponeerd door de Zweedse jazzpianist en componist Jan Johansson, uitgevoerd door de Schellebellen op Philips 6012 055 en Philips 6012 217.



Beluister het liedje van Joop Stokkermans Soms lig ik er wakker van:











En de begintune:









Naar aanleiding van onderstaande reactie voeg ik hier ook nog een soort tweede begintune bij, geschreven door Joop Stokkermans voor de tweede langspeelplaat van Pippi Langkous:








Meer weten? Klik hier

Volgende week woensdag in de reeks singels van Nederlandse TV-series: Pompy de Robodoll.

2 opmerkingen:

  1. Dat lied van Stokkermans kende ik niet. Telkens als er in de familie een nazaat bijkomt is dat weer een reden om de lp/cd/dvd van Pippi op te zetten, maar dit Stokkermanslied komt volgens mij in geen van de Pippi-afleveringen voor, en qua melodie is het een typisch Hollands kabbeldeuntje. Niet onaardig, maar Wilde woeste baren, en Lui zijn is reuzefijn hebben tenminste dynamiek. Sorry Joop.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alman, je hebt gelijk als je zegt dat het niet voorkomt in een aflevering. Het is denk ik speciaal geschreven voor de tweede LP van Pippi Langkous met nieuwe verhalen en liedjes. Kennelijk waren er niet voldoende originele liedjes. Voor die LP schreef Joop Stokkermans acht liedjes, waarvan deze dus op singel verscheen. Misschien is het dus niet echt een televisiesingel, Voor de volledigheid heb ik in het bericht Joops begintune voor de LP geplaatst. Ook deze heeft een hoog Stokkermans gehalte, mede door het kinderkoor Henk van der Velde dat een bepaald geluid had (ook bij Oebele en Hamelen).

    BeantwoordenVerwijderen