Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 26 oktober 2011

Q EN Q

Q & Q is een Nederlandse jeugdserie, door de KRO uitgezonden in 1974. De serie bestond uit 13 afleveringen van ongelijke lengte. Het handelt om twee vrienden (Aristides Quarles en Wilbur Quant, vandaar de twee Q's in de titel) die per ongeluk een dode man in het bos fotograferen en zo een stel misdadigers op het spoor komen. Van de volwassenen gelooft alleen oudoom 'opa' Reinier Quarles van Ispen hen. Met zijn hulp loopt alles uiteindelijk goed af. Door het enorme succes volgt in 1976 een tweede 13-delige serie ("Kunst- en vliegwerk"). Twee jaar later kwam een ingekorte versie van die serie als bioscoopfilm uit.

Beide series werden geregisseerd door Bram van Erkel. Harrie Geelen schreef het scenario en Joop Stokkermans de muziek (waar is die muziek gebleven??). Daarmee continueerden zij hun samenwerking (na de succesvolle series Oebele en Hamelen).





De herkenningsmelodie van Q en Q werd gezongen door Robert Long. De singelversie werd ingezongen door De Makkers samen met hoofdrolspeler Eric van 't Wout. Hij doet lukraak uitspraken, die betrekking hebben op de serie. Op zich jammer, want daardoor is het 'lied' uiteindelijk minder goed draaibaar. Kennelijk waren ze bang dat het saai zou worden. De achterkant van de singel, genaamd Thema uit Q en Q (Romantiek) - orkest o.l.v. Joop Stokkermans - komt vreemd genoeg niet in de serie voor, terwijl er toch voldoende muziek in te horen is.

Oorspronkelijk uitgebracht op Elf Provincien ELF 6948 in 1974 (naar aanleiding van de eerste serie). Hoes boven, helaas een slechte afbeelding van het internet. De singel die ik heb is 'slechts' een heruitgave op Dureco 6948, vermoedelijk uitgebracht naar aanleiding van de tweede serie in 1977. Op zich vreemd natuurlijk omdat de teksten van Eric van 't Wout betrekking hebben op serie 1.





Luister hier naar de uitvoering van De Makkers, zoals die op singel is verschenen:








Ter vergelijk ook de originele uitvoering van televisie door Robert Long (dezelfde versie als in het filmpje boven)








Volgende week woensdag in de reeks singels van Nederlandse TV-series: Rick de Kikker.

2 opmerkingen:

  1. Die Robert, nooit geweten, maar je herkent zijn stem duidelijk. Zo'n intro op tv duurt kort, dan valt een ietwat eentonig deuntje niet zo snel door de mand, maar als je het b.w.v.s. vier keer herhaalt, wordt 't toch 'n beetje 'n Potje met vet voor de tigste keer op tafel gezet. Vandaar waarschijnlijk die quotes.
    Het doorbreken van de vierde wand, zeg maar merkbaar even uit je rol vallen, of het publiek rechtstreeks aanspreken, en daarmee de filmillusie doorbreken, dat is in dit nummer ook het geval als Q zich na 1:16 minuten afvraagt: 'Enne... wat betekent die rode Mercedes die in het bos op ze wacht? Nou, ik kijk vast weer naaruh... Q&Q'.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. De heruitgave op Dureco komt uit 1983 en is dus zeer waarschijnlijk naar aanleiding van de herhaling van de eerste serie in dat jaar. Klopt het dus uiteindelijk toch met de teksten uit het nummer...

    BeantwoordenVerwijderen