Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 4 januari 2013

BOEKOMSLAG: ONZE HUISINSEKTEN (1933)


Onze huisinsekten, geschreven door Leo Senden Pr. (1905-1944) in 1933. Zo'n typisch in jaren '30 stijl vormgegeven boekomslag. Ik stel het bewust zo ruim, want hoewel duidelijk uit die tijd, is het lastig er een kunststijl aan te verbinden. Ik zou het denk ik toch willen bestempelen als (een strakke variant van) Amsterdamse School. Het werk is duidelijk gesigneerd met G. Allard (rechtsonder), maar over deze ontwerper kan ik niets vinden helaas.


Op de eerste pagina en op de achterkant  twee verschillende vignetten van de (Belgische) uitgever Davidsfonds te Leuven. De leeuw verbindt ze met elkaar. De Latijnse spreuk Propter magnam gloriam tuam is het laatste deel van de zin die begint met Gratias agimus tibi... Dit is de vijfde regel uit het Gloria, waarvan de officiële vertaling is: 'Dank voor uw grote heerlijkheid'. De uitgever had vermoedelijk een religieuze basis. Ook uit het tweede vignet zou je dat kunnen lezen: 'Godsdienst taal vaderland'.

Dit boek was het derde dat ze uitgaven. Het is verschenen in de Volksreeks.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten