Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 25 januari 2013

FRANÇOISE DORLEAC 16/16: BILLION DOLLAR BRAIN

Vandaag de zestiende en tevens laatste film uit de korte filmloopbaan van Françoise Dorleac (1942-1967) : Billion Dollar Brain (1967), van regisseur Ken Russell (1931-1990). Naast Françoise zien we o.a. in de hoofdrollen Michael Cain (1933, komende 14 maart wordt hij 80 jaar en hij maakt nog steeds films!) en Karl Malden (1912-2009).
Nadat Harry Palmer (Caine) de geheime dienst heeft verlaten, slaagt zijn ex-chef erin hem toch nog een opdracht te laten uitvoeren. Tegenstander is ex-generaal Midwinter (Ed Begley), een fanatieke anti-communist, die vanuit Finland Rusland wil vernietigen met een elektronisch brein. Palmer krijgt daarbij hulp van de Sovjet-agenten Stok (Oscar Homolka) en Anya (Françoise Dorleac). Deze derde Palmer film is totaal onbegrijpelijk.

Van deze film bestaan tenminste 12 posters, al zijn de verschillen niet altijd even groot.
Ik zou bijna zeggen dat er uiteraard geen Nederlandse poster bestaat, maar dat weet ik niet zeker. Ik ken hem in elk geval niet. Toch heeft de film de Nederlandse bioskopen gehaald, getuige enkele advertenties uit de dagbladen van toen, met als titel Geheime zending voor Finland.

De muziek voor deze Engelse film, geschreven door Richard Rodney Bennett (1936-2012, 24 december jl), verschijnt in 1967 in Engeland op LP (United Artists, SULP 1183).
Een jaar later komt de plaat ook uit in Amerika (United Artists, UAS 5174).
In 1986 verschijnt er op vinyl nog een heruitgave op MCA (25091).
En ondertussen is er ook een versie op CD uitgebracht.

De komplete soundtrack bevat 12 tracks. Hier enkele voorbeelden.
BILLION DOLLAR BRAIN THEME
ANYA
PANIC IN THE BRAIN CAR CHASE

De film is ooit op video uitgebracht....
...en later op DVD.
Ter illustratie van haar rol in deze film een kompilatie.
Tot slot nog de trailer.


Dit was de laatste van de 16 films die Françoise Dorleac in haar korte filmloopbaan heeft gemaakt, maar dit zal niet het laatste zijn wat er over haar wordt gezegd. Ze blijft leven in mijn hart en dat van velen met mij.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten