Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zondag 24 februari 2013

ORANJE INHULDIGING 3: PAMFLET (1898)

Op 30 april 2013 wordt Willem-Alexander koning van Nederland. Tot die datum met enige regelmaat historische stukken van eerdere oranje inhuldigingen (Wilhelmina 1898, Juliana 1948 en Beatrix 1980).

Een curieus vel papier (24x31,5cm), een soort van pamflet, met de enigmatische titel "Een Lamp voor den Voet", Het heeft te maken met het gezegde 'Een lamp voor iemands voet zijn', een voorbeeld voor iemand zijn. De regel is afkomstig uit psalm 116: Uw Woord is een lamp voor mijn voet en een licht op mijn pad.
In het midden het portret van een jonge Wilhelmina. Het jaar 1898 is het jaar van haar inhuldiging.  De tekst rechts is een bijbltekst uit Samuel. Wat was de bedoeling van dit stuk papier> Er was nog geen radio of televisie natuurlijk. Kranten waren zeldzaam. Een dergelijk pamflet verspreidde het nieuws. Men kon een dergelijke mooie prent ook nog ophangen.

Een uitgave van PH Zalsman te Kampen, vandaar wellicht de religieuze inslag.De staat is vrij slecht, maar he, het stuk is ruim 100 jaar oud!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten