Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

donderdag 28 februari 2013

GERRY ANDERSON 9/24: THUNDERBIRDS ARE GO (1966)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 9: Thunderbirds are Go (1966)

Thunderbirds are go is de eerste bioskoopfilm van Gerry en Sylvia Anderson. Toen het eerste seizoen van de serie een groot sukses was, stelde Lew Grade van produktiebedrijf ITC voor om een speelfilm te maken. De Andersons vertrokken naar Portugal om er het verhaal te gaan schrijven. Nog tijdens het eerste seizoen begonnen de opnamen (van maart tot juni 1966). De film gaat in December 1966 in London in premiere.
Het publiek reageert gematigd positief, maar de pers kan de film over een bemand vliegtuig (de Zero-X) dat een reis naar Mars maakt niet waarderen. De film ging niet of nauwelijks over de Thunderbirds. Het tegenvallende bezoekersaantal leidde ertoe dat het tweede seizoen van de Thunderbirds serie geen 24 afleveringen had, maar slechts 6.
De regie was in handen van David Lane (1941) en de special effects kwamen uit de koker van Derek Meddings (1931-1995). Beide mannen hadden al eerder meegewerkt aan produkties van Gerry Anderson.
Ondanks het feit dat de film in Engeland niet echt aansloeg, was hij evenwel groots bedoeld en is desalniettemin in vele landen (waar de serie een sukses was) uitgebracht.

De muziek voor de film is - zoals ondertussen gebruikelijk was bij een Anderson produktie - geschreven en uitgevoerd door Barry Gray (1908-1984). Deze soundtrack is vrijwel tegelijkertijd met de film uitgebracht.
In het verhaal is ook een kleine rol weggelegd voor Cliff Richard and The Shadows. Toen de Andersons hun verhaal aan het schrijven waren in een villa in Portugal, was Bruce Welch (een van de shadows) hun buurman. Waarschijnlijk is de overeenkomst van medewerking tijdens een borrel getekend. Cliff zingt in de film het nummer
SHOOTING STAR
 
Dat nummer is in 1967 in Europa op EP uitgebracht.
Zelfs tot Indonesië reikte het sukses van de Thunderbirds/Cliff Richard and The Shadows, alwaar de plaat ook is uitgebracht, alleen met een vreemde hoesvariant.
Naast Cliff spelen The Shadows nog drie instrumentale tracks, 2 geschreven door Barry Gray, de eerste door henzelf.
LADY PENELOPE

THUNDERBIRDS THEME

ZERO-X THEME


Volgende week donderdag om 17.00u aflevering 10 uit deze serie: Captain Scarlet and the Mysterons (1967-1968)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten