Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 20 april 2011

FLORIS

De televisieserie Floris hoeft denk ik weinig introductie. Het is een inmiddels legendarische serie met in de hoofdrol Rutger Hauer, geregisseerd door Paul Verhoeven en uitgezonden in 1969 in glorieus zwart-wit.

De muziek is een ander ding. Deze werd gecomponeerd door Julius Steffaro, pseudoniem voor trombonist en componist Jan Stoeckart (1927). Op de achterkant van de hoes staat vermeld dat hij meer dan drie uur muziek schreef. Het was een mix van middeleeuwse muziek met eigentijdse beat. Onmiskenbaar jaren '60. Waar is deze muziek gebleven? De componist leeft nog, dus misschien is een zoektocht op zijn plaats. De muziek verdient meer aandacht dan de twee thema's die destijds zijn uitgebracht op singel (waarom trouwens toen geen soundtrack LP?). De twee thema's op deze singel worden uitgevoerd door The Imperial Orchestra. Het betreft andere uitvoeringen, dan die uit de serie zelf. Uitgebracht op Imperial 5C 006-24109 M.

Er zijn 12 afleveringen gemaakt. Uitgebreide beschrijving vind je hier, maar een kort overzicht staat hieronder.


1. Het Gestolen Kasteel



Floris van Rosemondt keert na jarenlang reizen terug naar huis om zijn erfenis, een kasteel, op te eisen. Gelre heeft dit echter in gebruik als tolhuis en Maarten van Rossum laat Floris en zijn reisgenoot Sindala opsluiten onder het mom van spionage voor ene Wolter van Oldenstein. Die staat spoedig echter zelf voor de deur om hen te redden.



2. De Koperen Hond



Oldenstein wordt belegerd door Van Rossum, die het enorme kanon de Koperen Hond laat aanrukken. Floris en Sindala, die buiten het kasteel zijn, moeten het zien te saboteren.



3. De Zwarte Kogels



Bij een overval op een wapentransport blijkt er een verrader op Oldenstein te zijn. De vraag is wie? Maar Sindala is niet voor één gat te vangen en heeft een plan.



4. De Man van Gent



Een Gentenaar, genaamd Gwijde van Suikerbuik, komt langs Oldenstein met het bericht dat Van Rossum van plan is Oudewater aan te vallen, waarop heer Wolter hulp stuurt. Dan blijkt Lange Pier op komst om de kapel te plunderen, waarop Wolter en Floris met de laatste soldaten uitrukken. Sindala blijft achter met Suikerbuik. Maar gaat Lange Pier wel naar de kapel, of is hij iets anders van plan?



5. De Harige Duivel



Als Filips de Schone een groots schilderij gekocht heeft van Jeroen Bosch zet Karel van Gelre zijn zinnen op dit schilderij. Lange Pier probeert het schilderij te bemachtigen, ondanks dat hij als de dood blijkt voor alle duiveltjes op het schilderij.



6. De Vrijbrief



Floris en Sindala mogen met een vrijbrief een Gelderse stad binnen om enkele zaken te doen. Langzaam maar zeker begint Sindala echter onraad te ruiken. Wat voor list van Gelre steekt hier achter?



7. De Drie Narren



Floris en Sindala moeten snel een brief naar Utrecht brengen, maar deze moet eerst door opperbevelhebber Reinbout gezegeld worden. Aangekomen in Reinbouts kasteel blijkt het echter door Van Rossum geplunderd te zijn, waarna iedereen is meegevoerd behalve de nar. Samen met de nar gaan ze over tot een plan om Reinbout te bevrijden. De Gelderse kapitein Barend van Hackfort blijkt echter ook op de loer te liggen.



8. De Alruin



Vanwege heer Wolters verjaardag wordt een groot feestmaal georganiseerd. Als Van Hackfort er echter in slaagt om in de keukens binnen te dringen en iets door de soep roert raakt het complete kasteel verdoofd. Behalve Floris en Sindala die snel een tegengif moeten vinden.



9. Het Brandende Water



Na de dood van haar oom heeft gravin Ada van Couwenberg een belangrijk testament in handen gekregen. Karel van Gelre zet echter ook zijn zinnen op dit testament, waarop Lange Pier de gravin gevangen neemt. Gelukkig zijn Floris en Sindala net in de buurt.



10. De Wonderdoener



De kwakzalver Veltman weet de hele stad handig in te palmen met zogenaamde wonderdrankjes. Dan zet Van Rossum hem onder druk om de bevolking op te zetten tegen Oldenstein. Veltman heeft nog een appeltje te schillen met Sindala en gaat dus met plezier op deze voorstellen in.



11. De Byzantijnse Beker I: Het Toernooi



In een Gelders kasteel ligt jonkvrouw Isabella op sterven. Haar minnaars Govert en Roland proberen haar te genezen om haar hand te krijgen. Als ze horen van een toernooi op Oldenstein waar een wonderbeker te winnen valt proberen ze allebei die beker in handen te krijgen, al doet Govert dit niet bepaald op een eerlijke manier.



12. De Byzantijnse Beker II: De Genezing



Als Roland het toernooi wint overvalt Govert hem en neemt hem de beker af. Floris en Sindala vinden Roland en besluiten hem te helpen. De poging om Isabella uit Goverts klauwen te redden loopt echter mis. Heeft hun laatste uur geslagen?

Voor die weinigen die het niet meer weten, hieronder de beginleader van Floris met uiteraard de muziek van Julius Staffario uitgevoerd door Het Promenade Orkest.




2 opmerkingen:

  1. Dat wist je mooi te achterhalen van componist Julius Steffaro. Waarom er geen soundtrack-lp is uitgebracht heeft misschien te maken met gebrek aan tekst. Kinderen konden het niet meezingen, dus het zal een inschatting geweest zijn in hoeverre een album kostendekkend is in ons (taal)gebied. Of is de serie ook nagesynchroniseerd geweest bijv. in Duitsland? Op fonos.nl blijkt Julius Steffaro ook de muziek van 'Wat zien ik' te hebben gecomponeerd.
    Overigens, het openingsthema heeft de bombast van de herkenningstune van Ivanhoe, en als de laatste klanken van het Floristhema wegebben, roep ik inwendig 'Ivanhoe!'. Maar dat terzijde.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Blauwe Hein, bedankt voor je reactie. Ik hoorde deze week ook nog de optie dat de NOS geen commerciële dingen mocht doen zoals merchandise of soundtracks. Dat ZOU een reden kunnen dat er geen soundtrack verscheen. Een 'buitenstaander' (Imperial) mocht natuurlijk wel iets uitbrengen. Wellicht werden ze verplicht om een nieuwe opname te maken. De singel is veel langzamer gespeeld en herhaalt het thema twee keer. Een hele LP opnieuw inspelen werd waarschijnlijk te kostbaar. Dat de muziek jou doet denken aan Ivanhoe is niet vreemd. Doet het mij ook aan denken. Ik kan mij voorstellen dat Steffaro de opdracht kreeg iets als Ivanhoe te componeren. Hij componeerde in Engeland honderden stukken library-music, dus daar wist hij wel raad mee.
    Tot slot nog even over Duitsland. De serie is daar niet nagesynchroniseerd, maar helemaal opnieuw opgenomen met Duitse acteurs. Alleen Rutger Hauer kwam terug als Floris. En...de serie was in KLEUR!! Waar is die gebleven??? Er is zoveel zoek.

    BeantwoordenVerwijderen