Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

maandag 18 april 2011

GEORGE PAL of JOOP GEESINK ?

Is dit een puzzel met een afbeelding uit de George Pal fabrieken of heeft het enkel een grote gelijkenis ermee? Wellicht is het op een of andere manier reklame-gerelateerd of zit Joop Geesink en zijn Dollywood er achter? Wie heeft het antwoord?

De doos (en daarmee ook de puzzel) heeft een groot formaat - 30x43 cm - en telt 260 stukjes.

De puzzel is gemaakt door Van Wezel in Helmond in een serie genaamd "De Helm". Dit bedrijf bestaat nog. Het is een kartonage-fabriek.

Verder geen enkele aanwijzing over het wat en wanneer.

3 opmerkingen:

  1. Het lijkt me sterk dat dit een afbeelding is van of naar George Pal. Er zijn inderdaad wat overeenkomsten met de "puppetoons" die hij maakte voor zijn animatiefilms, maar
    - hij werkte in de jaren ´30 in Nederland en vertrok in 1939 naar de VS. De kleding van deze figuurtjes is van veel later, zoals de bikini en het Hawaihemd. Mogelijk jaren ´60. De stoel kwam wel al veel eerder voor, wij hadden er zelf meerdere..
    - Weliswaar deden vormgevers, ontwerpers er soms van alles bij, maar de van oorsprong Hongaarse Pal werd in de VS een filmgrootheid en had het later niet nodig om b.v. nog een puzzeldoos voor een Nederlandse firma te ontwerpen (maar je weet maar nooit...).
    - Pal liet bij zijn vertrek de poppen achter die hij voor de reclamefilms van o.a. Philips had gebruikt bij de filmer/fotograaf Kahlenberg, een van de oprichters van de "Verborgen camera", de verzetsgroep die zeer waardevol fotomateriaal maakte in WOII. Hij emigreerde op zijn beurt in 1946 naar de VS en liet de poppen en andere spullen achter bij mijn ouders..
    - Het materiaal is nooit opgehaald en wij speelden er als kind mee en molden veel van het spul. Wisten wij veel.
    - ± 1994 schonk ik het resterende materiaal aan het filmmuseum in Amsterdam. Ik heb toen verschillende van de reclamefilmpjes gezien, waarin de poppen optraden. Ik ken de poppen dus goed en ze zijn meestal uitgesprokener en meer bizar dan dit brave tafereeltje.
    - In de eerste jaren van internet vond ik enkele van de filmpjes on-line. maar die werden op last van de erven, rechten bezittenden verwijderd.(Pal was geen fabriek, maar één persoon, maar later hadden natuurlijk wel een of meer grote filmmaatschappijen de rechten).
    - Tegenwoordig is dat natuurlijk bijna niet meer te doen, ik vond recent dan ook het filmpje Philips Cavalcade, waarin verschillende poppen optreden die wij hadden,op You Tube. http://www.youtube.com/watch?v=SxxYThm5Z-4&NR=1
    - Ook vertelt in een locale discussie over verdwenen huizen in Eindhoven, Eindhoven in beeld.nl, iemand gewoond te hebben in het huis waar George Pal woonde en voor Philips werkte. "Op zolder lagen toen nog allerlei poppetjes daarvan". Wat daarmee is gebeurd?

    Kortom, w.s. geen Pal, misschien wel Geesink, maar het kan b.v. ook van elders komen, Italië of Frankrijk b.v. gezien de "sfeer".

    Salticus

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Volgens mij heeft dit wel met de Joop Geesink
    te maken.
    Ik heb net een puzzel van de helm serie op Marktplaats gezet. Met een foto van de Nieuw-Amsterdam van de HAL.
    Ik heb ook een puzzel van de Geesink Studios met reklame van de KLM. Waarschijnlijk heeft dit ook te maken met KLM of Holland America Line

    Vr.Gr. Arjen

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Vandaag 2 posters gekocht van de KLM uit ca. 1953. Beiden Geesink ontwerpen en die lijken qua stijl er erg sterk op

    BeantwoordenVerwijderen