Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zondag 6 mei 2012

LOURDES 40: DE ENGELBEWAARDER

De Engelbewaarder, Geïllustreerd tijdschrift voor de Katholieke Jeugd, werd tussen 1885 en 1958 uitgegeven door de R.K. Jongensweeshuis van de Fraters van Tilburg. Het meest bekend zijn wel de verhalen van 'Puk en Muk' van Frans Franssen, pseudoniem van frater Franciscus Xaverius van Ostaden, die vanaf 1926 in De Engelbewaarder stonden. De tekeningen werden gemaakt door de Oostenrijker Carl Storch. Andere tekenaars die in de jaren '30 voor dit blad werkten zijn Leo van Grinsven, P. van Geldrop en B. J. Reith. In 1958 ging De Engelbewaarder op in de jeugdbladen Okki en Taptoe.
Bron: http://www.lambiek.net/aanvang/1930tijdschriften.htm

Dit nummer van De Engelbewaarder (nr. 9 uit februari 1957) is helemaal gewijd aan Lourdes. Het begint met een gedicht "Komt kinderen naar Lourdes", dan het verhaal van "Het meisje van de grot", door R. v.d. Brink, een verslag over een kinderbedevaart "Kinderen op weg naar moeder" door moeder Everma en uiteraard een Lourdeswedstrijd. In deze tijd tekende Reith (1894-1974) niet meer voor het blad helaas.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten