Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 21 december 2012

BOEKOMSLAG: JEZUS' LEVEN (1934)

Een boekomslag enigszins in de sfeer van de komende kerst. Jezus' leven aan kinderen verteld (The Life of Our Lord) voor het eerst uitgegeven in 1934. Posthuum uireraard, want de schrijver Charles Dickens overleed in 1870. Hij schreef het boek (of eigenlijk het manuscript) tussen 1845 en 1849, uitsluitend met de bedoeling om het met kerstmis voor te lezen aan zijn kinderen. Hij wilde het niet uitgeven, ook na zijn dood niet. Het manuscript mocht zelfs de deur niet uit en niet door buitenstaanders worden gelezen. De laatste nog levende zoon Henry Fielding Dickens (1849-21 december 1933) bepaalde in zijn testament, dat het na zijn dood mocht worden uitgegeven indien de hele familie dat wilde. De eerste publicatie, in feuilleton-vorm, was in maart 1934. De Nederlandse vertaling dateert uit april.


De omslag is op zich niet bijzonder, hoewel duidelijk uit het interbellum. De meest opvallende elementen zijn de langgerekte 'J' van Jezus en de manier waarop 'Jezus' leven' aan elkaar is geplakt. Opmerkelijk zijn ook de religieuze tekenen, abstract en tegelijk ouderwets. Aardig zijn ook de twee logo's (op omslag en eerste bladzijde) van uitgeverij N.V.Wereldbibliotheek uit Amsterdam-Sloterdijk.



Het boek heeft een ex libris, die ik hier toch ook graag wil tonen, hoewel het mij niets zegt kwa stijl of datering.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten