Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 1 maart 2013

BOEKOMSLAG ZIEN EN ZEGGEN (1926)

Een uitgewerkte omslag voor een leesboekje uit de methode voor het eerste leesonderwijs, geschreven door B.C. Kloostermans met krabbels van Rob Graafland. Bij krabbels denk ik aan kleine, niet uitgewerkte tekeningetjes. De omslag laat al meer zien, maar ook IN het boek zijn de (vele) tekeningen aardig uitgewerkt. Kwa sfeer lijken ze enigszins op vergelijkbare tekeningen van B. Reith, maar dan iets ruwer getekend.

In dit zesde deel uit de reeks komt vader, die steeds op reis was, terug. Moeder gaat met de drie kinderen met de trein en de tram naar de haven om vader op te halen.


Vader heeft voor iedereen een cadeau in zijn koffer: voor moeder een tafelkleed, voor Mies een pop, voor Jan een timmerdoos en voor Wim een toverlantaarn. Ze zijn er allemaal erg blij mee. 's Avonds gaan ze de toverlantaarn uitproberen. De twee hoofdstukken staan hieronder integraal weergegeven. (klik op afbeelding om te vergroten)




Het boek is uitgegeven door L.C.G. Malmberg, uitgever van den Apostolischen Stoel, 's Hertogenbosch en Antwerpen. Het betreft de zesde druk uit 1926. De eerste druk, met vermoedelijk een andere omslag, dateert uit 1914. Naar goed gebruik uit die tijd heeft Malmberg een vignet waarin de initialen L.C.G.M. zijn verwerkt: Labor Cum Gaudio Metallum.


1 opmerking:

  1. Hans van der Kraan1 maart 2013 om 17:33

    Beste Dirk,

    Vooral dat stukje over de toverlantaarn was interessant. Dit boekske behoort eigenlijk in de verzameling van het EYE Filmstituut Nederland; het Nieuwe Filmmuseum aan het IJ!

    BeantwoordenVerwijderen