Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

vrijdag 24 januari 2014

RIZ ORTOLANI (1926-2014)

Op 23 januari overleed in Rome de Italiaanse filmmuziekcomponist Riz Ortolani. In het buitenland minder bekend dan zijn collega Ennio Morricone, maar niet minder belangrijk. Ortolani schreef voor meer dan 300 films de muziek, vaak poppy, prettig in het gehoor liggende miziek. Zijn eerste belaangrijke score was voor de documentaire Mondo Cane (1962), waarvan het titellied - More - genomineerd werd voor een Oscar. Het werd een van de meest nagespeelde stukken filmmuziek aller tijden. Enkele navolgers heeft hij ook voorzien van zijn muziek: La donna nel mondo (1963), Il mondo di notte numero 3 (1964) en Africa Addio (1966). In 1971 werd hij voor de tweede keer genomineerd voor een Oscar, dit voor het lied Till love touches your life, uit de voor mij volstrekt onbekende Israelische film Madron (1970). Ortolani schreef ook muziek voor films buiten zijn landsgrens, zoals The Yellow Rolls Royce (1964), Kampf um Rom I en II (1968 en 1969) en Buona sera, Mrs. Campbell (1968).


De melodie van Buona Sera, Mrs. Campbell zal voor vele Nederlanders bekender zijn dan de film. André van Duin gebruikte de muziek voor zijn hits Als de zon schijnt uit 1982. Vico Torriani bracht ook een singel uit met een Duitse versie. Er zullen er nog wel meer zijn.


Riz Ortlani, die vorig jaar nog de muziek componeerde voor een TV mini-serie, is 87 geworden.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten