Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

vrijdag 12 juni 2015

IN MEMORIAM: CHRISTOPHER LEE (1922-2015)

Deze week (7 juni 2015) is de Engelse akteur Christopher Lee (1922-2015) overleden aan ademhalingsproblemen en daarbij komend hartfalen. Ik weet niet zeker of de wereld daarmee een topakteur heeft verloren, maar toch zeker wel een zeer produktieve (281 films en series) en markante man.
Lee begint zijn indrukwekkende loopbaan in 1946 bij de Rank Organisation, waar hij in 1947  zijn filmdebuut maakt in Terence Young’s Corridor of Mirrors. Het zou echter tot 1957 (en 50 films verder) duren tot zijn grote doorbraak in The Curse of Frankenstein onder regie van Terence Fisher. Hierin speelt hij de rol van het Monster tegenover Peter Cushing, die de rol van Victor Frankenstein op zich neemt. Deze film was tevens de doorbraak van de Hammer Film Studio's, waar Christopher Lee nog menig film zou maken. Zie HIER voor alle 21 films met posters en trailers.

Het jaar daarop (1958) maakt hij zijn debuut als Dracula in Horror of Dracula, opnieuw tegenover Peter Cushing die nu de rol van vampierjager Van Helsing heeft. Deze rol maakte Lee definitief internationaal bekend als akteur. Hij zou nog zeker tien keer de vampier vertolken. Enige uitzondering is de vervolgfilm Brides of Dracula uit 1960. De reden daarvoor is simpel. Dracula was overleden en men vond het bij Hammer niet kunnen dat hij zomaar weer levend was in een volgende rolprent. Dus een andere akteur met een andere naam: Baron Meinster. Tot iemand op het lumineuze idee kwam de 'oude' Dracula opnieuw tot leven te wekken door zijn as (uit de eerste film) te vermengen met nieuw bloed. Zo zou het voortaan elke keer gaan.

Na Frankenstein en Dracula, speelt hij in 1959 een derde klassiek monster: The Mummy.

In 1962 voegt hij een vierde literaire held toe aan zijn repertoire: Sherlock Holmes.

In 1965 sluit hij deze rij af met het karakter Fu Manchu in The Face of Fu Manchu. Net als Dracula en Sherlock Holmes zou hij ook deze rol meerdere malen vertolken.
Verder speelt hij in veel produkties een hoofd- of bijrol, maar slechts weinig dringen echt door tot het grote publiek op een enkele uitzondering na. Zo is hij bijvoorbeeld de schurk Scaramanga in James Bond's The Man with the Golden Gun (1974).
De eerste echt grote nieuwe rol komt pas in 2001, als Peter Jackson hem vraagt voor de rol van Saruman in de films van Lord of the Rings en nadien de trilogie The Hobbit.
Behalve met akteren hield Christopher Lee zich ook bezig met schrijven en met zingen. Het zingen werd aangewakkerd door de Italiaanse metal band Rhapsody, die zijn basstem al eerder op hun albums gebruikte. In 2012, 2013 en 2014 zingt hij drie heavy metal platen vol. Met zijn kerstparodie "Jingle Hell" haalde hij een 18e plaats in de Billboard Top 100 en was hij daarmee met 91 jaar de oudste persoon die dat ooit bereikte. Het record nam hij over van Tony Bennett.


Christopher Lee is 93 jaar geworden;

Geen opmerkingen:

Een reactie posten