Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 22 juni 2012

BOEKOMSLAG POLYTECHNISCHE BIBLIOTHEEK

Zo saai als de inhoud is, zo opvallend is de omslag. Een deel uit de polytechnische bibliotheek van N.V. Uitgeversmaatschappij voorheen Van Mantgem  & De Does te Amsterdam. Het betreft een algemeen ontwerp waar steeds een andere titel in werd 'gedrukt'. Boven nummer 17 uit de reeks: de 9e druk alweer van Algebra, leerboek met vraagstukken door F. Wind. Onder nummer 67: het in kleur afwijkende geschrift van J. Vader over materialenkennis.


Linksonder is duidelijk een (ingewikkeld) monogram te zien met een jaartal. Het monogram is te ontcijferen als AK en staat voor Anton Kurvers (1889-1940), een van de topontwerpers uit zijn tijd, die behoorde tot de kleine kring van de Amsterdamse School. Het jaartal is duidelijk 1921, heel goed mogelijk het jaar van ontwerp. Overigens heeft deel 17 geen jaartal onder het monogram.




Het vignet van de uitgever lijkt ook ontworpen door Kurvers of in ieder geval een tijdgenoot. Naar goed gebruik zijn de initialen van de naam verwerkt in een spreuk.'Vind Mijn Druk Dank'. Niet echt sterk, maar vooruit. Het ontwerp is wel oké.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten