Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 29 juni 2012

PIET EKEL (1921-2012)

Gisteravond, 28 juni, is in zijn woonplaats Soest de acteur Piet Ekel overleden. Piet Ekel was voor het grote publiek vooral bekend als winkelier met tweedehands spullen en klusjesman Piet van Dijk, alias 'Malle Pietje' in de langlopende en populaire serie Swiebertje (1955-1975).  In de serie speelde hij de beste vriend van Swieb.  Des te opvallender is het dat op onderstaande LP uit 1973 Joop Doderer (Swiebertje) schittert door afwezigheid. Piet Ekel kwam pas laat in de serie (vanaf 1968), maar werd al snel een populair karakter. In totaal speelde Ekel in 57 afleveringen (van 107).


Er wordt geschreven dat Piet Ekel de laatste nog levende acteur was uit Swiebertje, maar dan gaat het om de hoofdrollen. Er hebben zo veel acteurs en actrices mee gedaan, dat er zeker nog enkele van in leven zijn. Meer over Piet Ekel vind je hier. En over Swiebertje hier.

Naast acteren in Swiebertje was Ekel vooral een radioman, met zeer veel hoorspellen en nasynchronisaties op zijn naam. Meestal bediende hij zich van een stemmetje, zodat zijn echte stem nauwelijks bekend was. Op de Disney mini-lp's van Martine Bijl was hij steeds de verteller, Hierop klinkt zijn stem heel naturel. Piet Ekel is 90 jaar geworden.

3 opmerkingen:

  1. Met het einde van Swiebertje verloren de acteurs een aardig belegde boterham. Naar verluidt was men van plan om de reeks voort te zetten rond Malle Pietje, die inmiddels net zo beroemd was als Swiebertje. Vandaar die lp als 'overgang' naar een nieuwe serie. Maar óf de schrijver, óf de NCRV zag er bij nader inzien toch maar vanaf.
    Een van de grappige running gags van Malle Pietje, waar ik als kind van genoot, was dat hij toevallig net iets in zijn tweedehands zaak had, dat Swieb nodig had. Nadat Piet van Dijk in de winkel verdween, werd er een enorm kabaal hoorbaar van omvallende spullen.
    Piet Ekel verzorgde ook de stem van de kaketoe in Ja Zuster, Nee Zuster.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Alman, bedankt voor deze aanvulling. Dat is trouwens ook een van mijn herinneringen aan de winkel van Van Dijk. Hoe heette zijn winkeltje eigenlijk?

    BeantwoordenVerwijderen