Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 25 oktober 2013

MONTINI BOUWSTENEN

Behalve Flipje kwam ook het bedrijf Montini uit Tiel. Zij maakten speelgoed bouwstenen van plastic, zoiets als Lego.
Je had verschillende maten dozen, waarmee je grotere dan wel kleinere voorwerpen kon maken. Het doosje van vandaag meet (slechts) 8x11,5cm.
Er wordt nergens een jaartal vermeld, maar dat zal toch op z'n minst teruggaan naar het begin van de jaren 60, naar ik zo inschat.

8 opmerkingen:

  1. Wist niet dat het Hollands was. Bij ons werd het met Lego door elkaar gebruikt.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Montini werd voor het eerst op de markt gebracht in 1961 door becolux te Tiel. Het lijkt erg veel op lego maar het plastic is iets zachter. LEGO was in die tijd net begonnen met het distribueren van hun steentjes op de Nederlandse markt (zie aldaar) maar had blijkbaar het patent daarvan nog onvoldoende vastgelegd. De productie van Montini werd in 1969 weer gestaakt omdat LEGO inmiddels de patenten had verkregen en Montini er teveel op leek.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. ik heb een klein doosje liggen. Zijn er verzamelaars?

    Jaap

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Montini was inderdaad zachter, en als kind veel makkelijker om mee te bouwen, Lego zat soms muurvast en niet uit elkaar te halen.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Berco-Lux van de familie van den Bergh.

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Als je meer details kunt vertellen van deze familie, dan zou ik je heel dankbaar zijn.

      Verwijderen
  6. Weet iemand toevallig namen van mensen die in die fabriek gewerkt hebben. Ik heb heeeel veel Montini en zou heel graag eens met iemand praten die daar gewerkt heeft. Als dat iemand van de familie van den Bergh is, zou dat helemaal super zijn

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Als vakantiewerker gewerkt in de fabriek Kleibergsestraat. We moesten doosjes vouwen en plakken. Iemand in de fabriek had zelf een machine bedacht om de lijm gelijkmatig aan te brengen. Ik kan me de naam 'Montini' niet meer herinneren, wel Bercolux.

    BeantwoordenVerwijderen