Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 30 maart 2011

DE FABELTJESKRANT

De meest bekende en langstlopende Nederlandse TV-serie is De Fabeltjeskrant (vanaf 1968). Er is in de loop der jaren zo waanzinnig veel merchandise van uitgebracht, dat er met gemak een boek mee te vullen is. Daar zouden dan ook de singels in staan, die nu hieronder staan afgebeeld. Alle voorzijden. De achterkant is alleen toegevoegd als die een aanvullende waarde heeft. Het begint in 1969 met een serie van vier plaatjes op CP Records (CPR 1 tot en met CPR 4). Dat is een tak van Bosheck Grammofoon-platen in Heemstede, hetzelfde bedrijf dat ook de LP's van Kritos uit heeft gegeven.

















Vervolgens wordt er van platenmaatschappij gewisseld. Philips neemt het over en brengt in 1969 opnieuw het thema uit, gezongen door Frans van Dusschoten en de Schellebellen (Philips, JF 336 004). Die singel wordt de eerste hit uit de serie.







De tweede singel komt weliswaar uit 1969, maar komt pas begin 1970 de hitparade in: Het stoomlied van Ed & Willem Bever (Philips, JF 336 098). Dit is de aanzet voor een reeks hits.




De derde hit komt uit de mond van een redelijk onbekend dier uit het Dierenbos Rokus de Vogel. Hij zingt Heb je last van wintertenen (Philips, 6000 005).



Hup daar is Willem (Philips, 6000 013) van Ed & Willem Bever is hun tweede hit. Wie kent hem niet met zijn 'waterpomptang, zijn nijptang en zijn combinatietang'. In 1971 goed voor maar liefst een vierde plaats op de hitlijsten.



In 1971 volgt dan nog een 30ste plaats voor eveneens een lied van Ed & Willem Bever Ajax zal hem raken (Philips, 6000 026), maar dan zijn de hoogtijdagen ten einde. Ertussendoor en erna zijn nog wel wat singels verschenen, maar die hebben geen hit- of tipstatus meer kunnen halen.









Voorts zijn daar dan nog:



- Drink meer prik van Ed & Willem Bever (Philips, 6000 044)



- De 10 Liedjes van het Dierenbosse Liedjesfestival "Het Landjuweel" (Philips, 6000 052)



- Winnaar van het Dierenbosse Liedjesfestival "Het Landjuweel": Ome Gerrit (Philips, 6000 056)



- De Ed & Willem Bever boogie - Ed & Willem Bever (Philips, 6000 068)









Als laatste (helemaal onderaan) een eenzijdige Flexi-disc met 3 nummers. Geen herkomst, label of andere gegevens bekend.

6 opmerkingen:

  1. Tijdens de jaren '60 en '70 waren in België de Nederlandse TV zenders zeer populair, vooral de Fabeltjeskrant werd toen massaal bekeken. Ook bij ons was er een grootschalige merchandising van puzzels en gadgets voor de "lieve kijkbuiskinderen". Pure nostalgie !

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Verzameloord-gastheer6 april 2011 om 22:16

    Ik ben benieuwd of de merchandise in Belgie hetzelfde is als in Nederland. Binnenkort meer Fabeltjes op HET Verzameloord. Stay tuned!

    BeantwoordenVerwijderen
  3. EEh heleboel liedjes via: http://www.filestube.com/df780718b38cdefa03ea,g/de-fabeltjeskrant-hitparade-1995.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Hallo . Ik ben op zoek naar speldjes van de Fabeltjeskrant. De speldjes die ik er van heb zijn uitgegeven in 1968. Deze zijn van Meneer de Uil. Eentje van meneer de Uil afgebeeld op tv. De ander is van Meneer de Uil met de Fabeltjeskrant n zjn hand. Ze zijn van plastic...
    Ik ben benieuwd of er nog meer speldjes van bestaan.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. Dat zou ik zo even niet weten, maar ik zal het in de gaten houden. Als ik iets vind, zal ik die plaatsen op HET Verzameloord. Houd het dus in de gaten!

    BeantwoordenVerwijderen
    Reacties
    1. Oke, bedankt. Dat stel ik (de fabeltjeskrantspeldjeszoeker) op prijs....
      Ze zijn waarschijnlijk behoorlijk zeldzaam want ik verzamel speldjes en kom ze op Marktplaats dus NOOIT tegen.

      Verwijderen