Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zaterdag 6 februari 2010

AURORA 1: DUTCH BOY

Zoals al eerder aangekondigd wil ik gaan proberen een keer per maand een bouwpakket van Aurora te behandelen. Aurora is een bedrijf uit Canada dat na de Tweede Wereldoorlog bouwpaketten is gaan maken van voornamelijk vliegtuigen, auto's en tanks.








Om ook meisjes over te halen bouwpaketten te gaan maken beginnen ze in 1955 met de serie Guys and Gals of all Nations. De eerste die daarin verschijnt is Dutch Boy.


De boerenzoon staat in klederdracht en met schaatsen op een basis van Nederland.





























Naast het model van de jongen is er ook een bouwpakket uitgebracht van een Dutch Girl en een uitgave met de twee kinderen samen.

Helaas heb ik van deze doos geen kleuren af-beelding. Ook het inter-net biedt er geen, dus vandaar dit zwart-wit plaatje uit het boek Aurora History and Price Guide uit 1992.

Ondanks het sukses bestaat deze serie van Guys and Gals in totaal slechts uit 5 landen (naast Nederland ook nog China, Schotland, Mexico en Amerika (indianen)).

4 opmerkingen:

  1. leuk die Dutch boy and girl. waren die ook voor de buitenlandse markt bestemd?
    ze doen mij een beetje denken aan een van de films die poppenanimator George Pal maakte na zijn vertrek uit Nederland naar Hollywood; TULIPS SHALL GROW (1942).

    BeantwoordenVerwijderen
  2. Ik denk dat dit bouwpakket juist voor de Canadese en Amerikaanse markt bestemd was. De vraag is dus eigenlijk of ze wel ooit in Nederland te koop zijn geweest, deze Dutch boy en Girl?

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Hans Brinker en het meisje met schaatsen doen mij sterk denken aan het boek 'Hans Brinker or The silver skates', het Amerikaanse verhaal waarin een Hollands jongetje een dijkdoorbraak voorkomt door z'n vinger in de lekkende dijkwand te steken. Een verzinsel, maar in Spaarndam hebben ze voor Amerikaanse toeristen een beeldje van het ventje geplaatst, dat in het boek overigens naamloos blijft, dus niet Hans Brinker heet. Zie ter vergelijking:
    http://goldenagecomicbookstories.blogspot.com/2010_01_01_archive.html

    BeantwoordenVerwijderen
  4. Oeps, mijn reactie moet beginnen met: 'Deze Dutch Boy en Dutch Girl met schaatsen doen mij...'

    BeantwoordenVerwijderen