Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

donderdag 16 december 2010

BLAKE EDWARDS (1922-2010)

Gisteren, 15 december, is op 88 jarige leeftijd regisseur Blake Edwards overleden. Hij heeft enkele gedenkwaardige films gemaakt. Reden om op HET Verzameloord even stil te staan bij zijn overlijden. Edwards was sinds 1969 getrouwd met actrice Julie Andrews (Mary Poppins, Sound of Music), die hij regisseerde in o.a. S.O.B. en Victor Victoria, voor welke laatste ze een Oscar-nominatie ontving. Hoewel Edwards altijd herinnerd zal blijven vanwege zijn creatie Inspector Clouseau uit de Pink Panther films, wil ik toch enkele andere titels naar voren halen, die voor mij onsterfelijk zijn: Breakfast at Tiffany's (1961), Days of Wine and Roses (1962), The Great Race (1965), The Party (1968), Wild Rovers (1971), 10 (1979), S.O.B. (1981) en Victor Victoria (1982). Niet allemaal komedies, maar stuk voor stuk prachtige films. Dat hij daarnaast ook dramatisch slechte films heeft gemaakt zij hem vergeven. Hij schreef en produceerde meestal zijn films zelf.
Behalve met de acteur Peter Sellers werkte hij heel vaak met componist Henry Mancini, Voor de gelegenheid heb ik misschien wel Mancini's bekendste compositie uit de kast getrokken: Moon River uit Breakfast at Tiffany's. Meer filmtitels en informatie vind je hier.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten