Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zaterdag 31 december 2011

JOHAN HEESTERS (1903-2011)

Gisteren (30 december) is in München de vorige week op 108 jarige leeftijd overleden Johan Heesters begraven. Heesters, geboren in Amersfoort, woonde en werkte sinds 1937 in Duitsland. Vanwege een vermeend optreden voor SS-ers in 1941 is Heesters altijd een persona non grata geweest in Nederland, ondanks zijn grote wens om hier weer op te kunnen treden.









Na de oorlog heeft hij in totaal drie keer in Nederland opgetreden. In 2008 en 2011 in theater De Flint in Amersfoort en (waar het hier om gaat) in 1963 in Carré als Georg von Trapp in de Nederlandse versie van The Sound of Music. Deze vroege theaterversie werd geregisseerd door Ton Lutz. Naast Heesters waren nog te horen Mieke Bos (als Maria), Teddy Scholten, Guus Verstraete en Maria Ballings.


Er verscheen een LP bij Philips (P 12 909 L) met de belangrijkste liedjes. Op de achterkant van de hoes wordt Heesters de lucht in geprezen: "Wie anders voor Kapitein Georg von Trapp dan de stralende tenor en voortreffelijke acteur Johan Heesters" en "Johan Heesters vertolkt op onnavolgbare wijze de rol van Georg von Trapp". Hoe anders liep het in Carré. Het publiek bleef weg en Heesters werd zelfs uitgejouwd.

Naast de LP verscheen er ook nog een singel, vreemd genoeg niet bij Philips maar bij concurent Artone (DR 25.335). Hierbi zingt Mieke Bos twee liedjes: Do-re-mi en Het verhaal van kabouter Wouter.


Voor wie niet weet hoe Heesters zong in 1963 kun je hieronder luisteren naar Edelweis uit de Sound of Music.


Ter volledigheid nog een heruitgave van de LP in de Philips serie Grand Gala Populair (825 821 QY).

1 opmerking:

  1. Zovelen werkten door in de oorlog, Sonneveld, Bandy, Snip en Snap, noem ze maar op. Praatjes over een vermeend optreden van Heesters in gevangenkamp Dachau bestreed de zanger tot op het eind. Een rechtzaak tegen laster liep echter op niets uit, Heesters had iedereen overleefd, de rechter kon geen uitspraak doen.

    BeantwoordenVerwijderen