Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 14 december 2011

SWIEBERTJE

Swiebertje, de serie der series van de Nederlandse TV-series is begonnen in 1955 en heeft - met korte pauzes - doorgelopen tot 1975. In totaal zijn er 109 afleveringen gemaakt, allemaal met Joop Doderer (1921-2005) in de hoofdrol als de bekendste zwerver uit de Lage Landen. Vanaf het begin begon elke aflevering met het lied 'Swiebertje'. Op de singel die daarvan is verschenen (Philips RF 314 072) staat een uitgebreidere versie met - naast de Damrakkertjes - bijdragen van Joop Doderer. Het lied is geschreven door John Uit Den Bogaard (tekst) en Harry de Groot (muziek), komt in 1964 de hitparade binnen en stijgt er tot de 19de plaats.












In wezen is hiermee alles beluisterd en gezegd, want bij mijn weten wordt er in de serie verder niet gezongen of anderszins gemusiceerd. Toch zijn er behoorlijk wat singels uitgebracht naar aanleiding van de serie. Dat heet exploitatie. Die wil ik hier niet onvermeld laten, om te beginnen met Swiebertje's zwerverlied (Philips, RF 314 098), dat volgens het labelnummer snel na de eerste is uitgekomen.
De derde singel is gewoon een nog verdere commerciele uitbuiting van het sukses. Swiebertje zingt liedjes uit Mary Poppins (Philips, RF 314 501). Dit plaatje is zelfs uitgekomen met twee verschillende hoezen.



Swiebertje en de Schellebellen zingen 'Er was eens een leeuw' (Philips, RF 314 545). Tja.

De ene singel volgt de andere in een razend tempo op. 'Krullebol' / 'Malle Pietje' (Philips, RF 314 547) is qua labelnummer slechts twee cijfertjes van zijn voorganger verwijderd. Hoeveel tijd kan daar tussen hebben gezeten? Trouwens, deze singel moet uitgekomen zijn ná 1968, want dan komt Malle Pietje - gespeeld door Piet Ekel (1921) - pas voor het eerst voor in de serie.

En deze is waarschijnlijk uit 1969, wanneer de figuur van Malle Pietje populairder is geworden en meer aandacht krijgt (Philips, 6012 167).
Ook Bromsnor - prachtig neergezet door Lou Geels (1908-1979) - doet mee met het sukses. Met zijn personage verschijnen twee singels (Philips, 334 517 en Negram, NG 120).




Dat Swiebertje in de jaren zestig bijzonder populair was is oud nieuws, maar dat er in 1964 een reklamesingel met Swiebertje uitgekomen is wellicht niet. Het is een hoorspel, geschreven en geregisseerd door Dolf Middelkoop, dat draaide om de nieuwste BMW. Er was meteen een prijsvraag aan gekoppeld.




Dan tot slot nog twee (vroege) heruitgaves. De eerste is een EP (Philips, 411 760 NE) met daarop de liedjes van de eerste twee singels en de tweede is een eenzijdig plaatje (CNR, SK 148) met het nummer Swiebertje - op de andere kant staat het Pipo Lied - ditmaal gezongen door Kinderkoor "Jacob Hamel".






Volgende week woensdag in de reeks singels van Nederlandse TV-series: Ti-Ta Tovenaar.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten