Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zondag 4 december 2011

EERSTE H. COMMUNIE 3



Ik bezit drie 'diplom's' voor het goed afleggen van je Eerste Heilige Communie, getekend door Bep Reith. Op 6 november plaatste ik de tweede, vandaag de derde. Prachtige prent van de beste engelentekenaar die Nederland ooit gekend heeft. Het zal je feestje maar zijn, links Maria, rechts Jezus, in het midden de pastoor, rondom een Engelenschaar. Opvallend detail betreft de twee kindjes die hun eerste communie gaan voltooien. Het lijkt alsof zij hun handen onder het altaarkleed houden. Wat is daar de reden voor?

In vergelijking met de vorige oorkonde op deze weinig tekst. Alleen onderaan "Ter herinnering aan de Eerste H. Communie van Gerard Voorn gedaan in de kerk St. Nicolaas te Valkenswaard op 14 mei 1933". Dit laatste is slecht leesbaar, maar het jaar zou wel ongeveer kunnen kloppen. Helemaal rechtsonder is nog een naam geschreven, een handtekening, van de pastoor?. Onleesbaar. Opvallend dat er geen geen drukkerij wordt vermeld, maar vermoedelijk was dit het Jongensweeshuis te Tilburg (nu Zwijsen), waar Reith als tekenaar in dienst was.



Helemaal links onder de letter R, de vaker terugkerende signatuur van Reith. De tekening is ingelijst achter glas en meet 30x27cm, best een fors formaat. Een dierbaar bezit.

1 opmerking:

  1. Hallo verzamelaar,
    Wat een mooie prent is dat. Roept ook een boel nostalgie op aan vroeger en mijn eigen 1e communie. De vraag waarom de kinderen hun handen onder het communiekleed hielden kan simpel beantwoord worden: als de hostie per ongeluk zou vallen werd deze opgevangen door het kleed en als communicant mocht je vroeger niet aan de hostie komen, dat mocht alleen de priester!

    BeantwoordenVerwijderen