Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 23 november 2011

SIL DE STRANDJUTTER

De zevendelige NCRV-serie Sil de strandjutter, gebaseerd op het gelijknamige boek van Cor Bruijn, hield in 1976 vele kijkers aan de buis gekluisterd. Het verhaal gaat over Sil Droeviger (Jan Decleir), zijn vrouw Jaakje (Elsje Scherjon). hun beider zoons Jelle (Hidde Maas) en Wietse (Luk de Koninck) en hun geadopteerde dochter Lobke (Monique van de Ven). Wat me destijds al verbaasde zijn de Vlaamse acteurs, niet erg waarschijnlijk op een afgelegen eiland als Terschelling rond 1900! Dit eiland werd destijds gekenmerkt door zijn eigen hiërarchie: in Het West bij de Brandaris woonden de hoge heren en het gezag, die neerkeken op de overige eilandbewoners zoals die in Midsland. Deze keken op hun beurt weer neer op de boeren van Oosterend, die een hard bestaan hadden en zichzelf moesten zien te redden. Iedere boer was daarom tevens strandjutter en struinde het strand af op zoek naar waardevolle spullen.
'De zee die geeft en de zee die neemt', zoals Johan te Slaa het zegt in de beginleader.

Regisseur van de serie was veteraan Willy van Hemert. De muziek werd geschreven door de Engelse componist Johnny Pearson, die op dat moment al een aardige staat van dienst had. Hij schreef tv-themas en veel library-music. Ook maakte hij deel uit van de Sounds Orchestral. In Nederland is hij vooral bekend door Sleepy Shores (1972), dat jaren werd gebruikt bij koffie reclame van Douwe Egberts. Meer over Johnny Pearson (in het Engels) vind je hier.


Van Sil de strandjutter werd een LP uitgebracht en (opvallend) een singel (EMI PRH 13). Het 'liedje' heet Als je weet wat liefde is en wordt uitgevoerd door Monique van de Ven. Ze zingt niet, maar spreekt de tekst (een paar regels maar) uit op haar eigen, heel herkenbare, hees-zwoele manier. Voor zover ik mij kan herinneren is dit niet te horen in de serie. De achterkant is de instrumentale uitvoering en tevens de beginmuziek, waarover Johan te Slaa in de serie een inleiding voorlas.

De versie van Monique kon ik niet vinden, wel de beginleader met de stem van Johan te Slaa:



Volgende week in de serie televisiesingels: Simplistisch Verbond

Geen opmerkingen:

Een reactie posten