Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 30 november 2011

SIMPLISTISCH VERBOND C.S.

Vandaag is het de beurt aan de singels van Kees van Kooten (1941) en Wim de Bie (1939) beter bekend als Het Simplistisch Verbond. Onder verschillende namen hebben ze 11 plaatjes uitgebracht van 1966 tot 1984, te beginnen met De Clicheemannetjes. De eerste singel komt uit in 1966 bij Omega (35 777): Wat is mijn bal nou . . / Lekker legbad.























De tweede singel is eveneens uitgevoerd door De Clicheemannetjes (hier overigens geschreven als Klisjeemannetjes). Een flexidisc voor SIRE, de instelling voor reclame zonder commercieel doel. Het jaar is 1967.



Na de ideeële reclame-singel van SIRE, werken ze in datzelfde jaar mee aan een 45 toerenplaatje van verzekeringsmaatschappij Nillmij. Volgens de tekst op de achterzijde het laatste werk van De Clicheemannetjes.



Na De Clicheemannetjes gaan Van Kooten en De Bie meewerken aan het satirisch programma Hadimassa (VARA, 1969-1972) en dat levert twee singels op. Met de B-zijde van de eerste (Fontana, YF 278 170) haalt het duo een tipnotering in mei 1969.
De tweede singel als Kees van Kooten & Wim de Bie (Imperial, SC 006-24108 M) is minder suksesvol. Lonely Street / Voorbij is uit 1969.



Als tussendoortje zetten de heren in 1971 wederom een reclamesingel op hun rekening, ditmaal voor Kodak.
Dan begint na een korte pauze het meer serieuze werk. Van 1974 tot 1979 wordt de Nederlandse TV vergast met Het Simplistisch Verbond. Die uitzendingen zetten Koot & Bie voorgoed op de kaart en er verschijnen vijf singels, waarvan de eerste, Zoek je zelf (SVS 1) in mei 1975 de achtste plaats behaalt in de Top 40.




















De tweede singel Stoont als een garnaal (SVS 2) is met een 18de plaats in de hitparade (januari 1975) een prima alternatieve carnavalshit.



















Vervolgens verschijnen dan nog SVS 3 en SVS 4 (beide in 1976), maar die verdwijnen in het niet. Dan is het jarenlang stil.
























Nadat het Simplistisch Verbond in 1979 ter ziele is gegaan, zijn de beide heren presentatoren enigszins zoekend naar een nieuwe opzet voor hun programma, dat pas in 1989 wat serieuzere gestalte zal gaan krijgen met Keek op de Week.


In 1980 hebben ze voor een korte tijd het programma Koot & Bie. Daarvan staat op onderstaande singel de begintune, geschreven en gespeeld door Pat Metheny.










Van 1984 tot 1989 heet hun programma Van Kooten & De Bie. Daarin verschijnt het typetje De Vieze Man. Van Kooten kan zich helemaal uitleven en dat laat zich vertalen naar de singel Ballen in me buik (1984, SVS 6). Hij zal echter blijven steken in de Tipparade. Ook de achterkant, Ouwe lullen moeten weg, haalt het niet.






















Volgende week woensdag in de reeks singels van Nederlandse TV-series: Spijkerhoek.

1 opmerking: