Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

vrijdag 25 februari 2011

FRANKENSTEIN 58

The Essential Frankenstein: The Monster, the Myths and the Movies is een boekwerk uit 1992 geschreven door Robert Jameson.

Het boek bestaat uit 96 bladzijden, verdeeld over 6 hoofdstukken:

1. The Spark of Life met daarin het verhaal van Mary Shelley en haar boek uit 1819.

2. Frankenstein goes to Hollywood. Daarin wordt verhaald over de eerste filmadaptaties zoals die met Boris Karloff uit 1931, maar ook over voorlopers en inspiratiebronnen van het gegeven zoals Das Golem (1920), Das Cabinet des Dr.Caligari (1919) en Metropolis (1926)

3. Monster Mania vertelt over de talloze sequels en vervolgen, alsook over de direkte opvolgers van Boris Karloff (Lon Chaney Jr, Glenn Strange en Bela Lugosi). Dit hoofdstuk speelt zich voornamelijk af in de jaren 30 en 40 in de Universal Studio's.

4. Frankenstein gets Hammered gaat uiteraard over de Frankenstein-films die de Engelse filmmaatschappij Hammer heeft gemaakt vanaf 1957 met voornamelijk Peter Cushing in de rol van Baron von Frankenstein. Meer hierover op een van de zusterblogs van HET Verzameloord Hammer Film Posters. Alle posters en trailers bijeen!

5. Funny Frankenstein. Zoals de naam al aangeeft gaat dit hoofdstuk over de parodieën en de minder serieuze varianten op het thema, zoals The Rocky Horror Picture Show (1975), Carry on Screaming (1966), Abbot and Costello Meet Frankenstein (1948) en Young Frankenstein (1974) van Mel Brooks. Ook komt de TV-serie The Munsters (1964-66) aan bod.

6. A Modern Myth. Hoe gaat het verder? Is het straks (ooit) werkelijk mogelijk een mens in elkaar te zetten als een bouwpakket?

x




Het boek - uitgegeven door Magna Books in Leicester en geproduceerd door Bison Books Ltd in London - bevat erg veel fotomateriaal van alle besproken films en zeker Boris Karloff komt ruim in beeld. Het bevat een duidelijk register met zowel verwijzingen naar de foto's als de tekst en het formaat is 23,5 x 31,5 cm.

1 opmerking:

  1. Hein van Putten heeft u een link naar een blog gestuurd:

    Hallo, ik wil graag in contact komen met de Frankensteinverzamelaar. Het gaat om een grote, thematische expositie, volgend jaar (200 jaar Frankenstein) tijdens de Stripdagen Haarlem. Ik ben zelf ook verzamelaar, graag contact. Hein van Putten (06 13995643) Heinvanputten@gmail.com

    BeantwoordenVerwijderen