Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

donderdag 13 juni 2013

GERRY ANDERSON 24/24: NEW CAPTAIN SCARLET (2005)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 24: New Captain Scarlet (2005)
Voluit heet de serie officieel Gerry Anderson's New Captain Scarlet, niet in de laatste plaats omdat de reeks gebaseerd is op een oorspronkelijke serie van Anderson uit 1967-1968: Captain Scarlet & the Mysterons.
De nieuwe serie ging op 12 februari 2005 in première en telt in totaal (2 seizoenen) 26 afleveringen van 21 minuten.
Het verhaal is hetzelfde gebleven. Hier nog even in het kort voor diegene die het (nog) niet weten.
In het jaar 2068 wordt de vrede op Aarde in stand gehouden door de Spectrum Organisatie, een superefficiënte veiligheidsorganisatie met als hoofdkwartier de Skybase (vroeger Cloudbase geheten). Skybase wordt bemand door agenten van verschillende militaire takken en organisaties. Alle agenten gebruiken codenamen (alle kleuren van het spectrum) om hun ware identiteiten te beschermen. Onder commando van Colonel White is Spectrum 's werelds beste vredesorganisatie geworden.
Colonel White in 2005 (links) en 1967 (rechts) 

Alles gaat echter mis bij een missie naar de planeet Mars om onderzoek te doen naar vreemde signalen. Hierdoor trekt men per ongeluk de aandacht van de Mysterons. Spectrumagenten Captain Scarlet en Captain Black ontdekken de Mysteron-stad op Mars. Black begrijpt de bedoelingen van de Mysterons verkeerd en opent het vuur, waarbij hij de stad geheel vernietigd. Door gebruik te maken van hun gave tot retro-metabolisme kunnen de Mysterons de gehele stad herstellen, maar zinnen op wraak. Ze beginnen met de zogenaamde “War of the Nerves”, waarbij de Mysterons hun krachten gebruiken om mensen, voertuigen en levenloze voorwerpen te beïnvloeden en in hun macht te krijgen. Captain Black komt al snel om het leven en wordt door de Mysterons geretro-metaboliseerd als een van hun belangrijkste agenten.
Ook Captain Scarlet komt om het leven bij een Mysteron-aanval en wordt eveneens geretro-metaboliseerd. De controle van de Mysterons over Scarlet wordt echter onverwacht verbroken wanneer Scarlet door een krachtbron in de Skybasemotor valt. Deze nieuwe Captain Scarlet heeft alle herinneringen en loyaliteiten van de originele, maar is door het retro-metaboliseringsproces onverwoestbaar geworden. Daarmee wordt hij Spectrums belangrijkste agent en sterkste wapen tegen de Mysterons.
Captain Scarlet, oud en nieuw (resp. links en rechts)

Vanaf het allereerste begin heeft het Anderson zwaar geirriteerd dat de figuren in zijn series niet echt konden lopen. In de loop der jaren is er veel veranderd/verbeterd binnen de technieken van de Supermarionation, maar lopen zat er gewoon niet in.
Toen in de jaren 2000 de computertechnieken vooruit gingen, zag Anderson mogelijkheden om zijn oude series nieuw leven in te blazen. Om ze eindelijk te brengen zoals ze altijd al hadden moeten zijn. Hij wilde beginnen met de Thunderbirds, maar het is Captain Scarlet geworden. International Rescue zou nog wel volgen. Dat is er echter nooit meer van gekomen.
De muziek van Crispin Merrill is (nog) niet op CD verschenen. Wel zijn alle afleveringen ondertussen op DVD verkrijgbaar.
Zoals al gezegd heeft Anderson familie Tracy van de Thunderbirds niet meer zien lopen, maar er bestaat wel een trailer van hoe het er uit had kunnen zien in CGI, althans de aktie.


En hiermee eindigt het overzicht van alle TV-series en films die Gerry Anderson tijdens zijn leven heeft geproduceerd. Dat we er samen nog heel lang van mogen genieten. Gerry, bedankt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten