Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

maandag 9 januari 2012

LOEKI DE LEEUW 3

Loeki de Leeuw is eigenlijk op zijn best in zijn eigen ikke, dus als pop. Toch is hij ontstaan op de tekentafel van Joop Geesink. Hoe tekende die hem? Ik weet het niet. Wat ik wel weet is dat er flink mee gerommeld wordt en de meeste stripboekjes en verhaaltjes in MIJN ogen niet de moeite waarrd zijn. Deze puzzel is voor mij een uitzondering. Sfeervol getekend en zelfs een grapje, Loeki waardig.De tekenaar is vermoedelijk NIET Piet Wijn, maar het zou wel een leerling van hem kunnen zijn. Producent van de puzzel is White Horse, mogelijk een Nederlands bedrijf, want de puzzel is in Nederland gemaakt. Over White Horse kan ik niets vinden, behalve een seniorencamping op de Veluwe. De puzzel (23x31cm) bevat 99 stukjes en heeft de originele code WH99/D. Geen jaartal bekend.

Oplettende bezoeker Leen Kievit wist in een reactie te melden dat White Horse (ook wel Wild Horse) een merk is van de Bornse Cartonage Fabriek B.V. (BCF) uit Borne / Almelo. Bedankt voor deze aanvulling Leen.

6 opmerkingen:

 1. Lijkt iemand uit de studio van Toonder, inderdaad. Jan van Haasteren, misschien.

  BeantwoordenVerwijderen
  Reacties
  1. Hallo,
   Joop Geesink was zelf zeer goede tekenaar. In de studio werden zijn schetsen uitgewerkt door Henk Kabos en na diens pensionering (medi 1980) door Henk Beumers. Deze tekening zal vermoedelijk niet door Beumers gemaakt zijn omdat Loeki hier 2 losse ogen heeft. Dat is uit de begintijd van dit karakter.

   White Horse ken ik in dit kader alleen als een poppenanimatie van Joop Geesink. Ik sluit niet uit dat er ook een ander bedrijf die naam zou kunnen hebben (gehad).
   Het verhaal van White Horse is terug te vinden op http://www.dutch-vintage-animation.org/index.php/nl/beeldarchief/animation-films/51-joop-geesink-dollywood-white-horse-whisky . Het is dus een wiskey merk dat in 1961 voor een spektakulaire animatie zorgde. Geesink's Dollywood produceerde voor de klanten ook veel merchandising, als daar behoefte aan was. Rik de Kikker is er een voorbeeld van. In die tijd werd dat gewoon in Nederland gemaakt voor de klant.
   Kijk voor meer werk van Joop Geesink op www.dutch-vintage-animation.org.

   Groeten, Arie (redactuer van DVA.org)

   Verwijderen
 2. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 3. Deze reactie is verwijderd door de auteur.

  BeantwoordenVerwijderen
 4. White Horse, later (denk ik) Wild Horse (zelfde logo!) is een merk van BCF (Bornse Cartonnage-. Fabriek B.V.) uit Borne/Almelo. Ze hebben honderden puzzels uitgebracht (middenkwaliteit), vooral berglandschappen, dieren etc, maar ook Hollandse Meesters en verschillende afbeeldingen uit strips (Kuifje, Suske en Wiske).

  BeantwoordenVerwijderen
 5. in het verleden, ik denk jaren 70, kon je Loekiplaatjes sparen bij Albert Heijn. Weet iemand dat nog?

  BeantwoordenVerwijderen