Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

woensdag 18 januari 2012

WIJ, HEREN VAN ZICHEM

Wij, Heren van Zichem was een Vlaamse televisieserie, uitgezonden vanaf 1969 (3 seizoenen), geregisseerd door Maurits Balfoort. Het scenario is gebaseerd op verschillende verhalen van de Vlaamse schrijver Ernest Claes (geboren in Zichem), zoals De Witte van Sichem, Het leven van Herman Coene en Het Kosthuis Fien Jansens. De serie is verscheidene malen door de BRT uitgezonden en was ook (ondertiteld) op de Nederlandse televisie te zien (KRO) en inmiddels op DVD verschenen.

Centraal in het verhaal staat een oude vete tussen de familie Coene, herenboeren van de Donkelhoeve, en de plaatselijke kasteelheren. In de drie reeksen zien we achtereenvolgens hoe de jonge Herman Coene (een rol van Jo de Meyere) opgroeit in de Zichemse dorpsgemeenschap, op het college van Herentals zit en gaat studeren aan de universiteit van Leuven. Rond de geschiedenis van deze boerenzoon een breed panorama van intriges waarin zich tientallen personages bewegen, allemaal volksfiguren uit de verhalen van Ernest Claes.


Er verscheen destijds een dubbel-LP op mfp (M.F.P.STEREO 5471) en een singel op Armada (185.006). Op de LP's vooral gesproken woord, op de singel twee muziektracks: De heren van Zichem mars en (Waar zijn) de Mannekes van plezier. Op beide wordt dezelfde tekst gezongen:

Waar zijn de Mannekes van plezier
Zichem dat is boven
Zichem dat is boven
Waar zijn de Mannekes van plezier
Zichem dat is boven en wij zijn hier.

Ik denk dat beide 'source-music' zijn, ten gehore gebracht in de serie, dus geen titelthema of score.

Kant A: (Waar zijn) de Mannekes van plezier (Jo Pira/A.V.Steyvoort) uitgevoerd door de Koninklijke Harmonie van Zichem en het St. Sebastiaan Gilde




Kant B: De Heren van Zichem Mars (Francis Bay/Joka) uitgevoerd door Orkest Francis Bay






Volgende week woensdag in de reeks singels van Nederlandse TV-series: De Woefs en de Lamaars.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten