Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

vrijdag 2 december 2016

NATIONALE STRIPPENKAART

Wie herinnert zich nog de nationale strippenkaart? Eigenlijk natuurlijk devoorloper van de huidige OV chipkaart. De strippenkaart werd landelijk ingevoerd op 1 oktober 1980. Daarvoor had elke gemeente en elke vervoerder zijn eigen kaartjes. Nauwelijks nog voor te stellen!
In oktober 2011, dus na 31 jaar, komt de strippenkaart te vervallen, waarna de OV-Chipkaart zijn intrede doet. Dat was overigens een proces van enkele jaren, omdat de nieuwe technologie nog te fraudegevoelig was. Er was veel weerstand tegen afschaffing.

De prijs voor een strippenkaart veranderde ieder jaar. Was de prijs voor 15 strippen in 1980 nog vijf gulden, in 2001 was dat opgelopen naar 12,50. Mijn strippenkaart kostte 7,10 gulden, waardoor hij te dateren is tussen 1-4-1983 en 1-4-1984. Overigens weet ik niet of het uiterlijk van de kaart veel veranderde in de loop der jaren.

Het blijft een gek ding. Ik ben zelf wel heel blij met de OV-Chipkaart. Wil je meer weten? Klik dan HIER.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten