Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

maandag 18 januari 2010

LE CORBUSIER

Vreemd itempje gevonden deze week. Kon ik toch moeilijk laten liggen. Het is een bouwpakket (schaal 1:160) van het Philips Paviljoen, ontworpen door Le Corbusier voor de Wereldtentoon-stelling in Brussel van 1958. Het was een klank- en lichtspel, niet alleen ontsproten uit het brein van voornoemde architekt, maar ook uit die van ingenieur Yannis Xenakis en componist Edgar Varese. Deze samenwerking leverde een van de hoogtepunten op van de tentoonstelling.

Na de happening is het gebouw gesloopt en sindsdien resten er alleen nog foto's van en wat filmmateriaal. In Eindhoven is er even sprake van geweest om het oorspronkelijke paviljoen te herbouwen, maar dat stuitte op verzet en werd uiteindelijk te duur. Nu is er dan dit bouw-pakket, kompakt uitgegeven in een doos van 22x22cm.
Of ik dit geval (uitgegeven in 2009) daadwerkelijk ooit ga bouwen lijkt me haast onwaarschijnlijk.

1 opmerking:

  1. Toch nog uitgegeven in 2009! Dan heeft de uitgever een prima historisch besef! Prachtvondst!
    Gegroet, Exempli Gratia FM

    BeantwoordenVerwijderen