Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

maandag 12 april 2010

ALPHABET


Ik heb een tamelijk grote collectie Jumbo spellen, uit de spellenfabriek van Hausemann & Hötte. Deze had ik nog niet, althans niet in deze vorm. Deze doos dateert uit de jaren '50 en wel tussen 1952 en 1955 om precies te zijn. Ondestaand exemplaar, dat ik al had, is veel nieuwer (na 1967). Dit is af te leiden aan het logo. Een stukje geschiedenis. Na de oorlog begint de fabriek weer te draaien rond 1948. Het logo op de spellen ziet er dan uit als het bovenste logo hieronder met de initialen HH (voor Hausemann & Hötte) in de olifant. In 1952 maakt HH plaats voor het woord Jumbo, waarbij heel inventief de J het oor is van de olifant vormt. Links en rechts van het olifantje blijft de tekst gehandhaafd. Vanaf 1956 blijft alleen het olifantje over, ook nu nog het teken van Jumbo spellen. Belangrijk voor de datering is dan nog het feit dat vanaf ongeveer 1967 Jumbo mikt op de Europese markt, waardoor de dozen worden uitgevoerd in meerdere talen. De titel van het spel is meestal zodanig dat die internationaal kan worden behouden. De ondertitel of uitleg wordt meertalig.

1 opmerking:

  1. Ik heb het spel en ben aan het kijken of het compleet is. Er zitten 2 vakjes in de doos met in 1 vak de lettertjes. Kan dat kloppen?

    BeantwoordenVerwijderen