Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zaterdag 24 april 2010

KRITOS


Vanaf deze week een nieuwe extra pagina op HET Verzameloord over het platenlabel Kritos. Er is erg weinig bekend over dit - ondanks de Grieks klinkend naam - Nederlandse platenlabel. De LP's lijken te zijn uitgegeven door de firma Bosheck, gevestigd aan de Zandvoorter Allee 43 in Heemstede en/of de Zandvoorterweg 57A in Aerdenhout. Beide adressen zijn afwisselend te vinden op de achterkant van de hoezen. Verder lijken er ongeveer 100 titels te zijn verschenen, afgeleid van de nummering, maar dat zou evengoed een veelvoud kunnen zijn. De datering is jaren 60, begin jaren 70. Dit is een 'work-in-progress', dus nog lang niet volledig. De eerste resultaten zijn al te zien. Heeft iemand meer informatie of aanvullingen op de catalogus?? Reageer!

7 opmerkingen:

  1. Hoi Dirk, ik heb nu toch iets eigenaardigs ontdekt. Jouw luisterplaat 'Uit het Sprookjeswoud' is een kopie van de vrijwel identieke platenhoes van 'Sunderland'. Dat logo staat bij mij op de boom rechts op het bord met 'Sneeuwwitje', onder 'geitjes' en boven '134004', waar het bij jou wit is. Op het label van de lp staat Sunderland in blokletters, en de achterzijde van de hoes worden drie andere Sunderland-lp's vermeld. Ik vermoed dat jouw exemplaar een kopie van Sunderland is, want de rechterzijde van jouw hoes - zie kopletters S en D en daaronder het bordjes met 'De gelaarsde kat' zijn zeer vlekkerig bijgewerkt t.o.v. mijn vermoedelijke origineel.

    BeantwoordenVerwijderen
  2. PS - Ik blijk bij nader inzien toch ook de Kritos-lp 'Van de kinder-tv' te hebben, en op de achterzijde van die hoes zie je een fotootje van 'Uit het Sprookjeswoud' waarop overduidelijk het Sunderlandlogo is witgekalkt. Ook het fotootje van 'Zing Mee' rechts ernaast verraadt dat er een labelnaam is weggewerkt.
    Hoe hou ik mijn betoog helder? Want er is meer. Op diezelfde Kritos-achterkant 'Van de kinder-tv' staat links van die twee bewerkte foto's een kiek van een Sinterklaasplaat. Die plaat heb ik origineel, maar die is van Sunderland, en de hoestekening komt 2/3 overeen. Kritos en Sunderland zijn duidelijk met elkaar verstrengeld, dat kan niet anders.

    BeantwoordenVerwijderen
  3. Tot nu toe zijn er van Kritos twee series te onderscheiden: de 130-reeks en de 134-reeks. Naar het lijkt zijn de platen uit de 134-reeks dus heruitgaven van het Sunderland label. welke nummers hebben die dan?

    BeantwoordenVerwijderen
  4. 1. 'Uit het Sprookjeswoud'
    - Sunderland 134004
    - nr. gelijk voorzijde Kritoshoes!
    - Achterzijde drie kadertjes met tekst:
    a. 'Zing Mee 47 zing- en speelliedjes (deel 1)'
    - Sunderland 134.007
    b. 'Zing Mee 47 zing- en speelliedjes (deel 2)'
    - Sunderland 134.018
    c. 'Feest' - Sunderland 130.002
    2. 'Sint Nicolaas Liedjes'
    - Sunderland 003-speciaal serie
    - Op Sund.hoes rechts van identieke mijter ook getekend kinderkoor, bij Kritos verdwenen.
    - Achterkant Sint drie z/w-foto's platenhoezen:
    a. '21 Kerstliederen'
    - Sunderland SSS 002
    - Die heb je niet groot, maar staat misschien klein achterkant Kritosplaten).
    b. 'Sprookjeswoud' (zie boven)
    c. 'Zing Mee'
    - Sunderland 134007
    - hoes lijkt identiek (z/w-foto), behalve Kritoslogo.

    BeantwoordenVerwijderen
  5. verzameloordgastheer25 april 2010 om 18:47

    Op zich leek me de theorie dat de 134-serie heruitgaves zijn van het Sunderland label niet zo slecht, maar als ik dan zie dat 'Feest' een Sunderland plaat is met het nummer 130.002 dan kan die theorie de vuilnisbak in. Is Kritos dan een voortzetting van Sunderland? Wat is het adres van Sunderland?

    BeantwoordenVerwijderen
  6. Geen idee, Verzameloordgastheer, maar op de hoorspelplaat '8 fabels' met o.a. Ko van Dijk - Sunderland 22B559 - staat dat die opnamen in de 'Siegro Studio's' hebben plaatsgevonden. Aan jou om uit te zoeken of dat hun eigen/vaste studio was, en zo ja, waar die gevestigd was. Brengt vandaag de dag een maatschappij die oude Kritos/Sunderlandopnamen op cd uit? Dureco brengt cd's uit met materiaal van verdwenen platenlabels - Johnny Meyer bijv. - dus misschien weten zij daar meer van. Succes!

    BeantwoordenVerwijderen
  7. Verzameloordgastheer26 april 2010 om 09:30

    Bedankt, Alman.

    BeantwoordenVerwijderen