Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zondag 25 april 2010

KWARTET 1: INTERNATIONALE STEDEN

Vond onlangs een oud Jumbo kwartet en ben maar eens gaan speuren. Jumbo is begonnen met het uitbrengen van kwartetten in 1952 met het Bloemenkwartet en Dierenkwartet. In 1953 kwam daar het Sprookjeskwartet bij. Twee jaar later, in 1955, komen bij dit trio het Nederlands Stedenkwartet en het Internationaal stedenkwartet. In deze jaren wordt nog het oude langgerekt logo gebruikt. Zie ook mijn bericht over Jumbo Alphabet. In 1957, na drie jaar, weer een nieuwe titel: Sportkwartet, nu dus met het bekende gele olifantje...rechtsonder in de hoek, niet midden onder. Die subtiele wijziging vindt plaats in 1959. Deze layout blijft gehandhaafd tot 1965. Dan komt eigenlijk de meest bekende kwartetdoos op de markt met een klein zwart olifantje midden onder. Ook krijgt dit Internationaal stedenkwartet in 1965 een nieuw plaatje op de doos. Er is geen andere conclusie te trekken dan dat mijn kwartet dateert ergens van vóór 1965.

Op de onderkant van het doosje staan 8 andere Jumbo kwartetten vermeld, ook het in 1959 geintroduceerde Aquariumkwartet en het Autokwartet uit 1960. Conclusie: mijn kwartet dateert uit de periode 1960-1965.


Hierbij twee pagina's uit de speelgoedboekjes van 1955 en 1956. (Klik erop om te vergroten). Opvallend is dat de pagina (links), waar bij de stedenkwartetten 'nieuw' staat, uit 1956 dateert, terwijl dus een jaar eerder (de rode pagina's) beide kwartetten al op de markt waren.

1 opmerking:

  1. Hoi Dirk, ik heb vandaag Jumbo's kwartet 'Freddies Avontuurlijke Luchtreis' voor je gescored en 'Sprookjeskwartet naar sprookjes van Grimm' - maar die had je dus al.

    BeantwoordenVerwijderen