Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

dinsdag 20 april 2010

SINGLEHOES 11: PIGGELMEE




Deze week twee singlehoezen. Ze horen ook echt bij elkaar: Piggelmee en het tovervisje en Piggelmee en de wonderschelp. (klik op de afbeeldingen om ze te vergroten) Piggelmee is een kabouter, bedacht door L.C. Steenhuizen in 1920 ter promotie van Van Nelle koffie. Je kon destijds plaatjes sparen en in een boekje plakken. Het eerste avontuur was het tovervisje, daarna kwam 'Hoe Piggelmee groot werd' in 1923. Vele heruitgaven van deze twee boeken volgden. Pas in 1951 verscheen het derde boekje over de wonderschelp. Binnen enkele jaren verschenen nog de delen 4 en 5. Voor meer over Piggelmee biedt de Piggelmee Verzamelzaak volop informatie, ook over andere zaken dan boeken.
De hier getoonde singles hebben geen datering maar volgens genoemde webstek dateren ze uit 1961. De tekenstijl van de hoezen komt mij heel bekend voor, maar ze zijn helaas niet gesigneerd. Weet iemand hier meer over? De diagonale vormgeving is opvallend. Deze singles zijn de eerste bewerkingen van de verhalen in hoorspelvorm. Interessant is dat de muzikale omlijsting is verzogd door Joop Stokkermans. Op het label een afbeelding van de beroemde Van Nelle fabriek in Rotterdam.

Het verhaal van het tovervisje (gebaseerd op een eeuwenoud sprookje) is best interessant, de wonderschelp daarentegen is een onzinnig verhaal en een zeer slappe poging het oude succes te doen herleven.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten