Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

zaterdag 10 april 2010

DIABOLIK

Er rest mij nog één sleutelhanger uit de jaren 60 die vrijwel overal (ook op Marktplaats) wordt toegeschreven aan de Batman serie. Op zich niet zo verwonderlijk als je ziet dat op de plaats van zijn riem de naam BATMAN staat. Het geheel heeft echter niets met de vleermuis van doen. Wat dan wel?


Er gaan wel eens stemmen op dat de stripfiguur Phantom model heeft gestaan voor dit poppetje, maar dat lijkt mij niet waarschijnlijk, aangezien dit karakter niet zijn volledige gelaat bedekt heeft met masker. Nee, de oplossing ligt ergens anders.
In 1968 wordt er in Italie door regisseur Mario Bava een film gemaakt naar aanleiding van de strip Diabolik. De film heeft dezelfde naam. Het is deze misdadiger die model heeft gestaan voor deze sleutelhanger. De sticker BATMAN wordt erop geplakt na het sukses van de serie en waarom niet? Wie immers kent Diabolik.

Links: John Philip Law als Diabolik. Met ringetje zou het zo de sleutelhanger kunnen zijn.
Rechts: Deeltje 27 uit de strippocketreeks van Diabolik (uitg. Nooitgedacht, 1970). Vanwege het kleureffekt heeft het zwarte pak plaats gemaakt voor blauw, maar het gaat duidelijk om dezelfde uitrusting.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten