Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

dinsdag 13 april 2010

TEDDY SCHOLTEN (1926-2010)



Deze week geen 'echte' singlehoes. Dat wil zeggen, het is wel een echte hoes, maar een algemene van Philips. De eerste singles die uitkwamen (eind jaren 50 begin 60) hadden nog geen eigen fotohoes. Daar werd dan een algemene papieren omslag omheen gedaan. Zo zou het vinyl in elk geval niet beschadigen.


Welke plaat in zo'n hoes zat, kon je zien op het label. In dit geval gaat het om de eerste single van Teddy Scholten, de vorige week overleden en gisteren gecremeerde zangeres (1926-2010) die als eerste Nederlandse in 1959 het Eurovisie Songfestival won. Dat was met het lied 'n Beetje. De hoes links is de omslag van de EP. Dat was een single met (meestal) 4 liedjes, waardoor de speelduur langer werd. Om zo'n 45-toeren plaatje zat bijna altijd wel een fotohoes. Maar goed. Dit even terzijde, nu weer terug naar de hoes van deze week.

x



De plaat is in 1959 eerst op 78-toeren verschenen, maar nog datzelfde jaar op een 45-toeren drager uitgebracht. Het lied op de voorzijde heet Bom-be-die-bom! en is een vertaling (door Meurs!?) van Goodness gracious me! het prachtige lied van Sophia Loren en Peter sellers. De Nederlandse versie van Teddy & Henk Scholten doet niet veel onder aan het origineel. Zij: Dokter ik ben niet goed. Hij: Oh, grutjes nog aan toe. Heerlijk ouverwets taalgebruik.

Op de B-zijde staat een eigen lied (geschreven door Bulterman/ Scholten en solo gezongen door Teddy) met de ondeugende titel: Maar oh, hij is getrouwd. Een prachtig ondergewaardeerd item.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten