Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

donderdag 3 juni 2010

FRANKENSTEIN 20: VIEWMASTER

Sinds enkele weken ben ik bezig met het vullen van een zusterblog van HET Verzameloord over viewmasters. Vandaar vandaag op Franky Friday - vrijdag is de dag dat er op HET Verzameloord een item van Frankenstein wordt geplaatst - aandacht voor de viewmaster van Frankenstein. Hier één van de omslagen uit 1976. De andere kun je bekijken op het http://www.masterview3d.blogspot.com/, waar - naast Frankenstein - nog heel veel andere items te vinden zijn.
Een viewmaster-pakket bestaat doorgaans uit een soort envelop met met een foto op de voorkant (het zijn deze foto-omslagen die op het viewmasterblog te vinden zijn) en met wat extra informatie op de achterkant. In dit geval onder andere jaar van uitgave en het serienummer: B-323.

In de envelop bevinden zich drie schijfjes (elk met een doorsnede van 9cm), waarop steeds 14 foto'tjes staan. Wanneer je zo'n schijf in een daartoe geëigende viewer stopt, vormen de 14 plaatjes 7 (twee aan twee) foto's met diepte, driedimensionaal. 3D dus.

Behalve de drie schijven met foto's bevat een pakket ook een boekje waarin het verhaal bij de plaatjes wordt verteld. Op de viewmasterblog komen deze boekjes niet ter sprake, maar hier maak ik uiteraard voor Frankenstein een uitzondering.







Tot slot nog 6 foto's (van de 21 dus!) als voorbeelden van de plaatjes uit dit pakket: A-5 en A-7, B-1 en B-7, C-3 en C-6. Deze zijn nu uiteraard niet met diepte te zien. Daarvoor heb je een viewer nodig. De bijbehorende teksten staan in het boekje hierboven.




Geen opmerkingen:

Een reactie posten