Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

vrijdag 15 maart 2013

BOEKOMSLAG: UIT GROOTMOEDERS PORTEFEUILLE (1925)

Uit grootmoeders portefeuille is een leesboek, geschreven door C. de Waal voor de leeftijd 9-11 jaar. Het is uitgegeven door Malmberg, vermoedelijk in 1925. Dit jaar wordt nergens vermeld, maar de eerste illustratie IN het boek is gesigneerd door de tekenaar Jos. A. Postmes met het jaartal 1925, het vermoedelijke jaar van uitgave dus.


De omslag is getekend door de bekende tekenaar Jan Rotgans (1881-1969) in een hybride stijl. De kinderen zijn realistisch en traditioneel getekend, terwijl de kaders duidelijk een modernere stijl verraden van De Stijl.


Het boek is aan de binnenzijde geïllustreerd door Jos Postmes (1896-1934) in een heel andere stijl, die ik niet met name weet te benoemen. Ik denk dat het houtsnedes zijn.


Ditmaal geen vignet voorin van uitgever Malmberg, maar een soort keurmerk van de 'Kerkraad voor Roomsche jeugdlectuur'. Dit sluit wel aan bij het soort uitgever dat Malmberg zich noemde: 'Uitgever van den Apotolische stoel 's Hertogenbosch - Antwerpen'.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten