Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

donderdag 21 maart 2013

GERRY ANDERSON 12/24: JOE 90 (1968)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 12: Joe 90 (1968)


Joe 90 is de laatste Gerry Anderson serie die geheel werd gemaakt met behulp van Supermarionation.

Century 21 Television / ITC
30 afleveringen van 25 minuten

Bedacht door Gerry Anderson, Sylvia Anderson
Personages gemaakt door Sylvia Anderson
Schrijvers: Gerry Anderson, Sylvia Anderson, Tony Barwick, Shane Rimmer, David Lane, Desmond Saunders, Keith Wilson, Pat Dunlop, Donald James, John Lucarotti

Producer: David Lane
Uitvoered Producent: Reg Hill

Regisseurs: Desmond Saunders, Alan Perry, Leo Eaton, Ken Turner, Peter Anderson, Brian Heard
Muziek gecomponeerd en gedirigeerd door Barry Gray
Toezichthouder Visueel Effecten: Derek Meddings
Marionet Coördinator: Mary Turner
Toezichthouder Art Director: Bob Bell


De serie speelt zich af rond 2012-2013. De hoofdrolspeler is een 9-jarig kind genaamd Joe McClaine. Joes adoptievader en computerexpert, Professor Ian McClaine, vindt op een dag een machine uit die hij de BIG RAT (Brain Impulse Galvanoscope Record And Transfer) noemt. Deze BIG RAT kan kennis en ervaring over bepaalde zaken kopiëren uit het brein van een expert op dat gebied, en overbrengen naar een andere persoon zodat die persoon ook een expert wordt. Macs vriend, Sam Loover, een geheim agent voor de World Intelligence Network (WIN), haalt Mac over om Joe de machine te laten gebruiken zodat hij voor WIN kan gaan werken. De reden dat ze Joe willen gebruiken voor dit doel is omdat vijandige spionnen hem niet direct als een gevaar zullen beschouwen, daar hij nog maar een kind is.
De serie volgt vervolgens Joe op verschillende missies. Voor aanvang van elke missie geeft professor McClaine Joe de nodige kennis via BIG RAT.Als Joe zijn behandeling heeft ondergaan en een expert is geworden, droeg hij altijd een kenmerkende bril.


Net als Andersons vorige series draait de plot van Joe 90 vaak om reddingsacties, wereldwijd vertakte geheime organisaties, gecompliceerde futuristische machines en gadgets, terrorisme en rampen die de hele wereld bedreigen.
De marionetten in de serie waren net als in Captain Scarlet de nieuwere modellen met hoofden die de juiste verhouding hadden ten opzichte van het lichaam. Veel van de poppen uit Captain Scarlet werden hergebruikt in Joe 90, behalve de Captain Scarlet, Captain Blue en Lieutenant Green marionetten.
Anderson probeerde zijn nieuwe serie te richten op een wijd publiek. Aan de ene kant was de serie duidelijk een kinderserie, met in de hoofdrol een kind. Aan de andere kant bevatte Joe 90 wel de duistere en gewelddadige verhaallijn die ook al werd gebruikt in Captain Scarlet. Een voorbeeld is de aflevering "Project 90", waarin professor McClaine wordt ontvoerd, gegijzeld en bedreigd met een boor. Dit leidde tot reacties van critici die vonden dat de scenario’s niet geschikt waren voor een kind. De serie kan vanwege de jonge held als voorloper worden gezien van andere spionage films/series met kinderen in de hoofdrol, zoals Spy Kids.
Om de serie realistisch te houden werd de stem van Joe ingesproken door een kindacteur, Len Jones, in plaats van door een volwassen vrouw zoals dat in Andersons vorige series altijd het geval was.
De serie maakte net als Andersons vorige series gebruik van muziek gecomponeerd door Barry Gray.


Kant A Kant B De invloed van de serie was in de jaren 60, 70 en 80 merkbaar. Op veel Britse scholen werden kinderen die behoorlijk bijdehand (en niet echt geliefd) waren, “Joe 90” genoemd. Ook was Joe 90 in de jaren 70 en 80 een (ietwat grove) benaming voor iedereen met een bril. Het feit dat voormalige Britse Eerste Minister John Major gelijkenissen vertoonde met Joe was vaak het onderdeel van spot, vooral door Rory Bremner.


Verschillende Joe 90 strips, annuals en activiteitsboeken werden geproduceerd rond de tijd dat de serie voor het eerst werd uitgezonden.
In 1990 ontstond een grote interesse in oude klassieke televisieseries uit de jaren 60 en 70. Hierdoor werden veel van Andersons series opnieuw uitgezonden. Zo ook Joe 90. Een kortlopende stripserie werd uitgebracht rond dezelfde tijd.
Plannen voor een live-action verfilming van de serie bestaan al sinds de jaren 60 en kwamen in 2003 zelfs erg dichtbij, maar zijn tot op heden nog niet gerealiseerd.

Rolverdeling
Len Jones — Joe McClaine
Keith Alexander — Sam Loover / Verschillende personages
Sylvia Anderson — Ada Harris / Verschillende personages
Rupert Davies — Professor Ian "Mac" McClaine
Gary Files — Verschillende personages
David Healy — Shane Weston / Verschillende personages
Martin King — Verschillende personages
Elizabeth Morgan — Verschillende personages
Shane Rimmer — WIN wetenschapper Kelly / Verschillende personages
Jeremy Wilkin — Verschillende personagesVolgende week donderdag om 17.00u: Secret Service

Geen opmerkingen:

Een reactie posten