Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

vrijdag 26 april 2013

BOEKOMSLAG: KUNSTMESTSTOFFEN (1936)

De volledige titel van dit boekje luidt 'Kunstmeststoffen der A.S.F. -V.C.F.', waarbij de afkortingen staan voor resp. Amsterdamsche Superfosfaatfabriek en Vereenigde Chemische Fabrieken. Hoofdkantoor in Utrecht. Het klinkt niet gezond, maar chemie was destijds vermoedelijk een nieuwe speler in productieland. In het boekje (ze noemen het zelf een brochure) worden alle producten van beide fabrieken behandeld "inzonderheid de geconcentreerde fosforzuur (F), stikstof-fosforzuur (NP) en volledige (NPK) kunstmeststoffen". Het zegt mij gelukkig weinig maar het klinkt indrukwekkend. In het boekje tientalle foto's van de fabrieken en machines.Hierboven de handelsmerken van ASF en VCF.

De opvallende voorkant is gesigneerd door HAN (links onder). Het boekje is geschreven door landbouwkundig ingenieur Dr. Ir. Knapp. Een eigen uitgave van beide fabrieken uit januari 1936.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten