Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.

dinsdag 9 maart 2010

GESCHIEDENIS

Dit weekend vond ik de LP Zij maakten geschiedenis. Ik ben wel historisch ingesteld, dus die nam ik mee. Liedjes door Frans Halsema met teksten van Eli Asser op muziek van Ruud Bos. Dat moest wel in orde zijn. Eenmaal thuis bleek bij nadere beschouwing dat het een productie was van Joop Geesink, ja dezelfde als die van Rick de Kikker. De tekst op de achterkant van de hoes leert mij dat 'Zij maakten geschiedenis' een onderdeel was van het zondagmiddagprogramma NOS Kiosk. Over dit programma is weinig te vinden. Zelfs de catalogus van Instituut Beeld en Geluid biedt weinig uitkomst als het gaat om bv datering, laat staan over de inhoud of het soort programma.
De LP bevat 10 liedjes over historische onderwerpen. Het zijn vooral verhalende teksten, nogal opzeggerig. Frans Halsema komt er mee weg, maar een mindere zanger was er waarschijnlijk heel erg mee in de fout gegaan. De orkestratie van Ruud Bos is wel in orde. Wat heeft die man veel gedaan!!
De plaat is uitgebracht op het Philips-label (6401 058) en vermoedelijk uit de tweede helft van de jaren '70. In elk geval was Loeki de Leuuw al bekend van de reclame getuige de strofe uit het lied Het Bourgondisch Huis (kant 2, track 3):

In het hoekje van de eetzaal stond het standbeeld van een dame
Haar hoofdtooi was vervaardigd uit
Edelstenen
Een échte leeuw (bepaald geen Loeki van de sterreclame!)
Lag stevig vastgekluisterd aan
Haar benen


Bij de serie hoorde ook nog een boek waarin de verhalen uitgebreider werden ver
teld, met tekeningen uit de Studio van Joop Geesink. Ik kan geen tekenaar identificeren. Geesink viel in deze tijd officieel onder de Toonder Studio's, dus de tekenaar kan ook daar gezocht worden.
Dankzij een oplettende Jan van Haasteren verzamelaar, die reageerde op dit bericht, zijn de tekenaars bekend: Jan van Haasteren (t/m pagina 85), daarna Frits Kloezeman.

1 opmerking:

  1. De tekenaars zijn in het eerste gedeelte Jan van Haasteren (tm pag 85) en daarna Frits Kloezeman

    groet van een jan van Haasterenverzamelaar

    BeantwoordenVerwijderen