Hallo verzamelaars in Nederland en de rest van de wereld. Op deze site zijn we leuke en vreemde verzamelobjekten aan het presenteren. Onder deze voorwerpen kun je dingen verwachten van Serge Gainsbourg, Michaelis, Elf Provincien, ronde puzzels, Simplex, Tom-Tas, Kolibri en Pinkwin. Maar ook voorwerpen uit Lourdes, De Fabeltjeskrant, Rick de Kikker, Man from U.N.C.L.E en zelfs enige erotiek. Ja ja, een veelzijdige verzameling is de essentie van HET Verzameloord.
We hopen dat jullie dit leuk vinden en massaal zullen gaan reageren, om eventueel fouten te verbeteren en aanvullingen aan te...eh vullen.
Dat kan rechtstreeks via Blogger of via het welbekende e-mailadres
hetverzameloord@gmail.com

donderdag 2 mei 2013

GERRY ANDERSON 18/24: SPACE: 1999 (1975-1977)

Op Tweede Kerstdag 2012 overleed televisieproducent Gerry Anderson op 83 jarige leeftijd. Ondanks zijn grote oeuvre was/is hij in Nederland eigenlijk alleen bekend als maker van de legendarische poppenserie The Thunderbirds. Reden voor HET Verzameloord om daar verandering in te brengen. Wekelijks (elke donderdag om 17.00u) aandacht voor de omvangrijke loopbaan van deze Engelse televisiemaker.

Vandaag deel 18: Space: 1999 (1975-1977)
Space: 1999 is de derde live-action serie uit de koker van Gerry en Sylvia Anderson en voorlopig ook de laatste, maar zeker niet de minst suksesvolle. Na enige twijfeling zijn er 2 seizoenen gemaakt, met in totaal 48 afleveringen van 50 minuten.
De serie speelt zich af in het jaar 1999. Er is een basis gebouwd op de maan, genaamd Maanbasis Alpha. Deze basis waarborgt de opslag van nucleair afval vanaf de aarde en het uitvoeren van onderzoek. Hij is bemand met 311 bemanningsleden. Op 13 september 1999 gebeurt er een ramp. Het nucleair afval ontploft in een gigantische kettingreaktie, waardoor de maan uit haar baan om de aarde schiet, de diepe ruimte in. In alle afleveringen die volgen komen ze langs bewoonbare planeten. Ze moeten dan beslissen of ze de Maan (waar buiten de basis geen leven mogelijk is) verlaten om de nieuwe planeet te gaan bewonen. Snel beslissen is noodzakelijk, want de Maan vliegt in een rechte lijn verder.
De hoofdrollen in de eerste reeks worden vertolkt door Martin Landau (1928), Barbara Bain (1931), Barry Morse (1918-2008) en Nick Tate (1942). De producenten waren daar uiteindelijk niet helemaal tevreden mee, zodat er in de tweede reeks wat veranderingen plaatst hebben gevonden.
Landau, Bain en Tate zijn gebleven. Toegevoegd zijn Tony Anholt (1941-2002)(eerder een hoofdrol in Anderson's The Protectors) en Catherine Schell (1944).
De hoofdrollen in seizoen 2 met
v.l.n.r. Barbara Bain, Martin Landau, Carherine Schell, Tony Anholt en Nick Tate

Ook komponist Barry Gray moest het veld ruimen en dat terwijl hij toch (samen met gitarist Vic Elms) een bijzonder fraai beginthema had afgeleverd. Het is het laatste dat Gray heeft gedaan voor Gerry Anderson.
BEGINTHEMA SEIZOEN 1

De plaatsvervanger voor Gray is Derek Wadsworth (1939-2008), die net voor Anderson de muziek had gemaakt voor de pilot van de nieuwe (al na aflevering 1 gecancelde) TV-serie The Day after Tomorrow. Het nieuwe thema is niet verkeerd, maar haalt het in mijn ogen niet bij de oude.
BEGINTHEMA SEIZOEN 2


Sommige afleveringen zijn in de jaren 80 samengevoegd en op video uitgebracht als een film. Het was echter wachten op de komst van de DVD om alle 48 afleveringen goed in huis te hebben.
Volgende week donderdag om 17.00u in de reeks van Gerry Anderson produkties, de serie Terrahawks (1983-1986)

Geen opmerkingen:

Een reactie posten